PEEP JAHILO Kuidas Soome külma sõja võitis (2)

Peep Jahilo
, presidendi kantselei direktor
Copy
Urho Kaleva Kekkoneni 60. sünnipäev Helsingis 1960. aastal. Pidulauas on vestlushoos Soome president Kekkonen ja Nõukogude Liidu Kommunistliku Partei Keskkomitee peasekretär Nikita Hruštšov, keskel tõlk Kustaa Loikkanen.
Urho Kaleva Kekkoneni 60. sünnipäev Helsingis 1960. aastal. Pidulauas on vestlushoos Soome president Kekkonen ja Nõukogude Liidu Kommunistliku Partei Keskkomitee peasekretär Nikita Hruštšov, keskel tõlk Kustaa Loikkanen. Foto: Matti Björkman/wikimedia Commons

Soome kohta on eesti keeles ilmunud palju raamatuid, kuid «Karu käpa all» on nende seas eriliselt aus. See tuletab meelde või annab mittemäletajale teada, mis peitus eestlase jaoks klantspildilise Soome poliitilise pinna all.

Tartu Ülikooli raamatukogus olid 1980ndatel avariiulil vist ainus soomekeelne ajaleht Kansan Uutiset ning brošüürisarnane ajakiri Maailma ja Me – mõlemad sügavalt vasakpoolsed või kommunistliku kallakuga väljaanded. Et soomekeelset kirjasõna harjutada, lehitsesin mõlemat aeg-ajalt, vaatasin pealkirju ja tuvastasin nende nõukogudesõbralikku ühekülgsust. Teistsuguseid lehti toona Eestis ametlikult saada polnud. Esimest pärislehte Helsingin Sanomat hoidsin käes vist alles 1980ndate lõpus. Soome TVd sai vaadatud siiski juba 1970ndatest alates.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles