Utoopia Saatkond pakub poeetilist varjupaika

Kultuuritoimetus
Copy
Aktsioon «Utoopia Saatkond: Õnne kõigile, tasuta, ja ärgu kellelegi tehtagu liiga!»
Aktsioon «Utoopia Saatkond: Õnne kõigile, tasuta, ja ärgu kellelegi tehtagu liiga!» Foto: Jan Teevet

Kohtumiste & Mitte-Kohtumiste Instituut avab 19. veebruaril EKA Galeriis Utoopia Saatkonna. Viie päeva jooksul võtab Saatkond vastu poeetilise varjupaiga taotlusi ning kogub ja salvestab kõigi Saatkonda sattujate tajumusi tänasest reaalsusest. Kestvusaktsiooni viimasel õhtul, 24. veebruaril, tund aega pärast seda, kui president Alar Karis on astunud Estonia teatris kõnepulti, et pidada Eesti aasta oodatuim kõne, kantakse Utoopia Saatkonnas ette kõne, mida keegi ei oota.

Kindluse müürid värisevad. Õhk on eelaimustest raske. Keegi ütleb, et tuleb torm. Keegi ütleb, et on torm. Keegi ütleb, et torm on juba vaibunud. Ainus, kes julgeb tunnistada, et ei tea, kuhu minna, on üksik turist Tallinna vanalinnas, kes on kaotanud silmist oma ekskursioonigrupi, sinise vihmavarjuga giidi ja kodutee. Kui ta siis tasasel häälel möödujate poole pöördub ja küsib «Where I go?», näitavad tuhanded näpud tuhandesse suunda.

Kui esimene Utoopia Saatkond, mis avati Tartu raekoja platsil 2023. aasta rahvusvahelise kirjandusfestivali Prima Vista ja Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 kutsel ning mis pälvis hiljuti Tartu aasta kultuurisündmuse tiitli, kandis alapealkirja «Igatsedes teistsugust olemist» ja otsis läbi enam kui 300 sõnavõtu vastust küsimusele, milliseid muutusi tulevik tooma peaks, siis järgmisel nädalal EKA Galeriis algav aktsioon keskendub sellele, kui erinevalt on võimalik tajuda tänast reaalsust.

«Teadlased, poliitikud ja ajakirjanikud sõnastavad üksteise võidu tänase maailma peamisi väljakutseid ja olgugi, et me kõik oskame une pealt nimetada globaalseid kriise, mille lahendamisest sõltub inimkonna tulevik, saadavad meie argipäevi siiski väga erinevad väljakutsed. Isiklikud kriisid, isiklikud võidud, isiklikud küsimused,» lausub Kohtumiste ja Mitte-Kohtumiste Instituudi asutaja Jan Teevet.

«Utoopia Saatkond: Õnne kõigile, tasuta, ja ärgu kellelegi tehtagu liiga!» on aktsioon, millest saab osa 19.-23. veebruarini kella 12st kella 21ni. Vabariigi aastapäeval avanevad Saatkonna uksed kell 17.00 ning kell 19.00 kantakse ette kõne, mis vormub nädala jooksul Saatkonda külastanud inimeste mõtetest ja tajudest. Sissepääs Saatkonda on kõigile tasuta ja kõigil on vaba voli otsustada, kas tegemist on näituse, lavastuse, töötoa, koosoleku, poliitpoeetilise pühitsuse, süvahängi, minimalistliku ooperi või hoopis millegi muuga. Võib ka otsustamata jätta.

Utoopia Saatkonna olmet ja ulmet loovad ja korraldavad kunstnikud Oliver Issak, Kairi Mändla, Jan Teevet, Taavi Teevet ja Margaret Tilk.

«Utoopia Saatkond: Õnne kõigile, tasuta, ja ärgu kellelegi tehtagu liiga» on Kohtumiste ja Mitte-Kohtumiste Instituudi loodud samanimelise aktsioonide sarja neljas tulemine. Esimest korda avanesid Utoopia Saatkonna uksed 2023. aasta maikuus rahvusvahelise kirjandusfestivali Prima Vista ja kultuuripealinn Tartu 2024 kutsel ning aktsiooni alapealkiri oli «Igatsedes teistsugust olemist», alates septembrist läheb iga kuu viimasel pühapäeval Klassikaraadios otse-eetrisse Utoopia Saatkonna raadioaktsioon ning 31. detsembril toimus Klassikaraadio lainepikkusel 5tunnine aastavahetuse erisaade «Utoopia Saatkond: Tuhat toosti tulevikule».

Utoopia Saatkond on positiivse ebakindluse, julge mõtte ja taltsutamatu kujutlusvõime kaitseala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles