Tähtsad sidemed: India kuulsaim arhitekt on seotud Eestiga

Kultuuritoimetus
Copy
«Lubadus. Arhitekt BV Doshi»
«Lubadus. Arhitekt BV Doshi» Foto: Kaader filmist

Kuidas oli India tuntuim arhitekt Balkrishna Doshi seotud Eestiga?

Õige vastus: Louis Kahni kaudu – just seda Eestist pärit arhitekti nimetas Doshi üheks oma õpetajaks. Teine oli Le Corbusier – mõlemad kujundasid tema arhitektuurilist mõtlemist, kus said põnevalt kokku lääne modernism ja India traditsioonid.

Mullu oma 96. eluaastal meie seast lahkunud BV Doshile on pühendatud ka Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide sarja järjekordne film «Lubadus. Arhitekt BV Doshi».

Vahetult enne arhitekti surma üles võetud portrees tutvustab Saksa režissöör Jan Schmidt-Garre tema loomingut ja tööprotsessi. Koos Doshiga külastame tema projekteeritud hooneid Bangalores, Indores ja Ahmedabadis – neid kõiki iseloomustavad keskkonnasäästlikkus, lihtsus ja inimlik mõõde.

«Doshi loomingu autor justkui ei olegi tema ise, vaid keskkond, inimesed ja kliima. Kõik need tegurid panevad hoone muutma kuju just nii, nagu on vaja – kaitstes troopikavihma ja liigse päikese eest, lubades õhul liikuda loomulikult ja meeldivalt, et leitaks endale funktsionaalne ja harmooniline olemis- ning töötamispaik,» kirjutas arhitekt Ahti Sepsivart, kui Doshi sai 2018. aastal maailma kõrgeima arhitektuurialase tunnustuse, Pritzkeri auhinna.

Ligemale 70 aasta jooksul kavandas Doshi sadakond hoonet, enim on esile tõstetud tema projekteeritud linnakuid koos eri tüüpi majadega, milles elamine oleks taskukohane ka vaesematele indialastele ja millest tuntuim asub Aranyas.

Kolmapäeval, 21. veebruaril kell 18 Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatab sisse arhitekt Andro Mänd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles