LAULU PEETAKSE SOBIMATUKS Iisrael võib Eurovisioonil osalemisest loobuda (4)

Kultuuritoimetus
Uuendatud 24. veebruar 2024, 10:34
Copy
Iisraeli esindab Eurovisioonil tänavu Eden Golan, kuid tema esitatava laulu «October Rain» sõnad ei pruugi võistlusele sobida.
Iisraeli esindab Eurovisioonil tänavu Eden Golan, kuid tema esitatava laulu «October Rain» sõnad ei pruugi võistlusele sobida. Foto: REUTERS/Koko/Scanpix

Iisrael on hoiatanud, et võib loobuda Eurovisiooni lauluvõistlusel osalemisest, kui korraldajad peaks püüdma nende laulu tsenseerima või keelama hakata. Hiljuti jõudis meediasse Iisraeli laulu, Eden Golani «October Rain» sõnad, mis viitavad äärmusliikumise Hamas rünnakutele ning võivad seetõttu vastuolus olla Eurovisiooni reeglitega.

Ajaleht Israel Hayom vahendab, et laulusõnades on muuhulgas öeldud: «Nad olid kõik head lapsed, igaüks neist.» Eurovisiooni reeglid keelavad laulusõnades neutraalsuse huvides aga otsekoheseid ja suunatud poliitilisi sõnumeid. On juhtunud varemgi, et Eurovisiooni korraldaja Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU) on survestanud riike oma laulusõnu muutma. 2009. aastal otsustas Gruusia võistlusel mitte osaleda, kui nende laul «We Don't Wanna Put In» hinnati sobimatuks, sest see sisaldas viiteid Venemaa presidendile.

Kui laul ükskõik mis põhjusel sobimatuks kuulutatakse, antakse riigi ringhäälingule võimalus minna võistlusele uue laulu või muudetud laulusõnadega. Iisraeli ringhääling Kan on aga mõista andnud, et nad ei kavatse vastu tulla ühelegi palvele võistlustulle saadetava laulu sõnu muuta või astuda võistlustulle teise lauluga. Kui Euroopa Ringhäälingute Liit otsustab «October Raini» mitte heaks kiita sellisena nagu ta on, taganeb Iisrael võistlusest, mis maikuus Rootsis toimub. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles