ÕELAD TREENERID Sedasi koheldi iluvõimlemise olümpiavõitjat Margarita Mamuni

Kultuuritoimetus
Uuendatud 24. veebruar 2024, 16:07
Copy
Marta Prusi dokumentaalfilm «Üle piiri» on haruldaselt aus sissevaade olümpiamedalinõudleja Margarita Mamuni aastasse enne Rio suveolümpiat.
Marta Prusi dokumentaalfilm «Üle piiri» on haruldaselt aus sissevaade olümpiamedalinõudleja Margarita Mamuni aastasse enne Rio suveolümpiat. Foto: Filmikaader

Iluuisutamise treeneri Anna Levandi ümber lahvatanud skandaali valguses tasub tagasi vaadata ühele dokumentaalfilmile režissöör Marta Prusilt, mis aastal 2018 linastus dokumentaalfilmide festivalil DocPoint. «Üle piiri» on kainestav sissevaade iluvõimlemises olümpiavõitjaks tõusnud Margarita Mamuni treeningutesse, mida saatsid sajatamised ja manipulatsioonid.

DocPointi programmi koostaja Kaarel Kuurmaa on dokumentaalfilmi «Üle piiri» kohta tutvustavalt kirjutanud: «Harvaesinevalt aus sissevaade olümpiamedalinõudleja aastasse enne Rio suveolümpiat. Pole ju saladus, milline pinge on selle hästi rahastatud ja rahvusspordi staatuses ala Venemaa koondislaste õlgadel. Filmi peategelaseks on noor täht Margarita Mamun, kelle füüsis ja liikumine on tipptasemel, aga vahel jääb ekspertide sõnul sooritustes vajaka sisemisest veenvusest. Sportlase ümber tekib omalaadne pingekolmnurk koondise ülimalt värvika peatreeneri Irina Viner-Usmanova ning Margarita isikliku treeneri Amina Zaripova vahel.»

Kuurmaa selgitas, et treenerite omavaheline hõõrumine ja psühholoogilise terrori mõõtmeid võttev mäng noorsportlase närvide ja keha kallal on jäänud kaamera ette ilustamata aususega. «Peatreener Irina, kes olnud järjestikku koguni viimase viie olümpia kuldmedali võitnud sportlase juhendaja, aga säärase viisakusega ei hellita ning tema sõnavara ei kannata üldjuhul trükimustagi,» lisas Kuurmaa tutvustuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles