VÕITJATE NIMEKIRI Berliini filmifestivalil tehti peaauhinnaga ajalugu

Kultuuritoimetus
Uuendatud 26. veebruar 2024, 14:22
Copy
Berlinale Palastis toimunud Berliini filmifestivali lõputseremoonia.
Berlinale Palastis toimunud Berliini filmifestivali lõputseremoonia. Foto: Nicole Kubelka / Future Image / Cover Images / Scanpix

Eile lõppes 2024. aasta Berliini filmifestival ehk Berlinale. Festivali peaauhinna ehk Kuldkaru pälvis Prantsuse-Senegali režissöör Mati Diop oma dokfilmi «Dahomey» eest, mis räägib Dahomey kuningriigi aarete tagastamisest Benini. Ehkki ka eelmisel aastal võitis Kuldkaru dokumentaalfilm, on selle filmi võit mitmel põhjusel silmapaistev.

Režissöör Mati Diop on ennegi auhindu võitnud, sest 2019. aastal pälvis ta Cannes'i filmifestivali grand prix' täispika debüüdiga «Atlantics». Berliini filmifestivali jaoks on see aga esimene kord anda Kuldkaru mustanahalisele filmitegijale.

Diopile andis Kuldkaru üle näitleja ja lavastaja Lupita Nyong’o, kes on omakorda esimene mustanahaline žürii esinaine Berlinale ajaloos. «Dahomey» on ka ebatavaliselt lühike film, kestes kõigest 67 minutit. Ainus veelgi lühem film, mis Kuldkaru võitnud, oli James Algari 1950. aasta «In Beaver Valley», mis pälvis Kuldkaru Berlinale kõige esimesel toimumisaastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles