NÄDALA PLAAT Tulevikku vaatav legend Peeglisaalis

Margus Haav
, kultuuritoimetaja
Copy
Jean-Michel Jarre andis 23. detsembril Versailles'i 400. aastapäevale pühendatud efektse kontserdi.
Jean-Michel Jarre andis 23. detsembril Versailles'i 400. aastapäevale pühendatud efektse kontserdi. Foto: ALAIN JOCARD

Hübriidartist Jean-Michel Jarre’i tegusaid toimetamisi ja krapsakaid kontserte vaadates kipub kergesti ununema, et tegemist on 75-aastase muusikuga, kes suudab tehnoloogia arenguga sammu pidades silmad ette anda paljudele muusikutele, kellele ta ea poolest lahedasti vanaisaks sobiks.

Jarre’i 23. detsembril 400-aastase Versailles’i peeglisaalis antud kontsert oli kontseptuaalne audiovisuaalne ettevõtmine, mis kätkes endas nii retrospektiivi kui ka innovatsiooni. Jarre võttis sedakorda kampa tehistaibu, oma tohutu muusikalise pagasi, avastamisrõõmu, stiilitaju ning personaalse avatari. Nii valmis efektne graafiline heliuniversum, mis ühendab 17. sajandi glamuuri 21. sajandi robotite, kineetiliste struktuuride ja futuristlikest muinasjuttudest inspireeritud olenditega.

Mark Twain sattus Versailles’isse oma maailmareisil 19. sajandi lõpul. Vaatas ringi, oli lummatud ja nentis, et kui ta varem alati kirus Louis 14ndat, et too kulutas lossi rajamiseks miljoneid, sellal kui tema alamatel polnud leivaraasugi hamba alla panna, siis nüüd on ta otsustanud päikesekuningale andestada. 73 meetri pikkune peeglisaal valmis 1684. aastal, selle eesmärk oli põlistada Prantsusmaa edu. Riigi jõukuse tunnistuseks on saali 17 kaare all akende vastas uhkeldavad 357 peeglit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles