Rännak Eesti rahvamuusikasse: New Yorgis saab aimu arhailisest eesti regilaulust

Kultuuritoimetus
Uuendatud 4. märts 2024, 13:24
Copy
Veljo Tormise sünnikodus esietendus helilooja 90. sünniaastapäeva varahommikul soome-ugri müsteerium "Lindude äratamine".
Veljo Tormise sünnikodus esietendus helilooja 90. sünniaastapäeva varahommikul soome-ugri müsteerium "Lindude äratamine". Foto: Elmo Riig

Tänavu 6. ja 7. aprilli toimuvate Eesti Kultuuripäevade programmi raames jõuab New Yorgi publikuni õpituba «Laulusumm», mis annab aimu eesti helilooja Veljo Tormise (1930–2017) regilaulutunnetusest.

Kooriheliloojana üleilmselt tuntud Tormis tugines oma loomingus ulatuslikult vanemale rahvamuusikale. Sealjuures oli tema eriline huviobjekt arhailine eesti regilaul kui suulise rahvapärimuse kandja ning haarav kollektiivse musitseerimise vorm. Oma eluajal käis Veljo Tormis sageli eeslauljana suurtel ja väikestel rahvaüritustel inimesi laulma ärgitamas.

Kahepäevane programm New Yorgis pakub rännakut eesti rahvamuusikasse ning annab sealsele Eesti kogukonnale ja huvilistele võimaluse ühiseks kogemuseks mitmesuguste tegevuste kaudu. Tormisele pühendatud sündmused toimuvad nii Eesti kui ka Skandinaavia majas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles