Mainekal Ameerika filmifestivalil vaadatakse tagasi Eesti filmipärandile

Kultuuritoimetus
Copy
Eesti filmipärandist inspireeritud eksperimentaalne kollaažfilm «Varblane, mitte kanaarilind» linastub Michiganis Ann Arbori filmifestivalil.
Eesti filmipärandist inspireeritud eksperimentaalne kollaažfilm «Varblane, mitte kanaarilind» linastub Michiganis Ann Arbori filmifestivalil. Foto: Filmikaader

Eesti filmipärandist inspireeritud eksperimentaalne kollaažfilm «Varblane, mitte kanaarilind» valiti maineka filmifestivali võistlusprogrammi. Sten Haljaku ja Johannes Lõhmuse film esilinastub Põhja-Ameerikas Michiganis 26. kuni 31. märtsini toimuval Ann Arbori filmifestivalil.

«Varblane, mitte kanaarilind» on 1960. aastatel Tallinnfilmi ja Eesti Telefilmi stuudiotes toodetud filmidest kokku lõigatud luupainajalik melodraama koduperenaisest, kes seisab silmitsi olukordadega, kus tervemõistuslik lahendus puudub. Festival keskendub uuenduslikule ja žanripiire laiendavale filmikunstile, kuhu tänavu esitati 2971 filmi 92 riigist ja väljavalituks osutus vaid 110 teost 30 riigist, sealhulgas üks film ka Eestist.

«Tegemist on ühe vanima ja olulisema avangard- ja eksperimentaalfilmide festivaliga, mis tänavu toimub juba 62. korda. Valituks osutumine on suur tunnustus kogu Eesti filmiajaloole. Ann Arbor on olnud ajalooliselt festival, kus näidati näiteks Agnes Varda, Andy Warholi, Brian De Palma või George Lucase esimesi filme ja eesti filmitegijatest on meie teada sel sajandil seal varasemalt näidatud ainult Chintis Lundgreni töid,» märkis filmi produtsent Maie Rosmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles