OOTAMATU AVASTUS Üks maailma armastatumaid filmilaule võib olla plagiaat (3)

Kultuuritoimetus
Copy
Toto osatäitja Terry koos Judy Garlandiga.
Toto osatäitja Terry koos Judy Garlandiga. Foto: NBC Television Network / Public domain / Wikimedia

«Over the Rainbow» Oscari võitnud filmist «Võlur Oz» võib olla plagiaat, vahendab The Hollywood Reporter. Nimelt on avastatud, et lool on kummaliselt palju sarnasusi 1910. aastal valminud meloodiaga, mis seab laulu originaalsuse kahtluse alla.

Nimelt leidis Norra pianist Rune Alver arhiivist noodi, mis pärineb 1910. aastast ning pianisti sõnul on leitud nooti kirja pandu pea äravahetamiseni sarnane igatsevate avanootidega laulust «Over the Rainbow», mida võib pidada üheks Hollywoodi kuulsaimaks lauluks. 

Avastuse tegi Alver juba peaaegu kümme aastat tagasi, kui uuris Skandinaavia helilooja Signe Lundi loomingut. Huvitava elukäiguga helilooja sündis Oslos, kuid jätkas edukat karjääri Ameerika Ühendriikides, kuni natslik sümpaatia muutis ta paariaks. 

Kompositsiooni «Concert Étude, Opus 38» leheküljed, mille Lund oli kirjutanud Ameerika Ühendriikides ja mille autoriõigused on kaitstud Chicagos 1910. aastal, oli Lundi eluajal tema kõige populaarsem teos, ütleb Alver.

Siiski osutab Alver välja, et kahel lool on märkimisväärseid erinevusi, näiteks on «Opus 38» kirjutatud mollis ning järgib teist taktimõõtu, ent sellegipoolest on mõlema loo põhimeloodiad peaaegu identsed. 

Kahjuks on võimatu kindlaks teha, kas sarnasused on tahtlikud või tahtmatud, kuid avastuse teinud pianist usub, et tegemist on plagiaadiga.

Kuula, kas kuuled kahe loo vahel sarnasust: 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles