NÄDALA RAAMAT Graf Mazini äratas surnud klassikud üles

Siim Lill
, kriitik
Copy
Kirjanik ja kirjanduskriitik, filoloog ja teoloog Paavo Matsin esitles kolmapäeval Tartu Ülikooli kunstimuuseumis Pawel Graf von Mazini nime all kirjutatud raamatut ja palus end edaspidi rudolfiaaniks kutsuda. Saksa-Rooma keiser Rudolf II valitses 16. ja 17. sajandi vahetusel, oli veendunud katoliiklane ning huvitus okultismist ja müstitsismist. Keiser suri Tšehhis Prahas. Esitlusel juhtis vestlust literaat Enn Lillemets.
Kirjanik ja kirjanduskriitik, filoloog ja teoloog Paavo Matsin esitles kolmapäeval Tartu Ülikooli kunstimuuseumis Pawel Graf von Mazini nime all kirjutatud raamatut ja palus end edaspidi rudolfiaaniks kutsuda. Saksa-Rooma keiser Rudolf II valitses 16. ja 17. sajandi vahetusel, oli veendunud katoliiklane ning huvitus okultismist ja müstitsismist. Keiser suri Tšehhis Prahas. Esitlusel juhtis vestlust literaat Enn Lillemets. Foto: Janika Kronberg

Pawel Graf von Mazini ehk Paavo Matsini oskus menukeid kirjutada teeb kadedaks.

Veel pole vaibunud 2022. aastal ilmunud «Lenini valsi» järelkaja, mille seas väärib erilist äramärkimist soomekeelse tõlke linnulend põhjanaabrite raamatukiidutabelites, kui juba on laual uus kaualoetav «Death Café» – «Surmakohvik». Seda muidugi selles mõttes, et raamatut loetakse kindlasti veel aastategi pärast.

Kui teose salapärane krahv peaks sadakonna aasta pärast Praha kohvikutes jõlkumiseks Graf Matsini üles äratama, oleks tal hää seda seal oma austajannadele kinkida. Teos on Graf Matsini vast üks lugejasõbralikumaid (kuid kas mitte iga raamat pole sel tehisaru ajal sõber?), kuigi sealt ei puudu matsinlikud keelemängud ja esoteerikapöörised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles