Tartu Uue Teatri vastus šokeerivale süüdistusele (2)

Kultuuritoimetus
Uuendatud 11. märts 2024, 07:22
Copy
Tartu Uus Teater.
Tartu Uus Teater. Foto: Raimu Hanson

Naistepäeval, 8. märtsil ehk täna on Tartu Uues Teatris välja kuulutatud esietendus «Ants, Ants, Ants», mis lähtub sadamatöölise ja spordientusiasti Ants Laidami loomingust. Täna hommikul tuli aga avalikuks, et Laidami näol oli tegemist lapsepeksja ja vägistajaga, mida kinnitab Laidami välismaal elav tütar. Tartu Uus Teater on otsustanud etendusega siiski edasi minna ning esietendus toimumata ei jää. Avaldame Tartu Uue Teatri avalduse.

Täna õhtul esietendub lavastus «Ants, Ants, Ants», mille aluseks on Ants Laidami looming. Täna hommikul jõudis sotsiaalmeediasse ja ajakirjandusse info Ants Laidami vägivaldsest käitumisest oma pereliikmetega.

«Ants, Ants, Ants» ei ole dokumentaalne lavastus Ants Laidami isikust. Meie eesmärk ei ole tema ülistamine ega õigustamine. Uurime Laidami laulude ja tekstide kaudu fenomeni – inimene, kelle looming ei vasta ühiskonna ootustele ega pälvi tunnustust, kuid kes jätkab kõige kiuste. Lavastuses ei kehasta keegi reaalset Ants Laidamit. Oleme tema loomingust lähtuvalt üles ehitanud tegelased, kelles peegelduvad inimeseks olemise erinevad tahud.

Lavastust ette valmistades suhtlesime Ants Laidami pojaga. Tema jutust selgus, et isa oli kõva käega mees, kelle suhted pereliikmetega olid keerukad. Poeg andis oma heakskiidu selle lavastuse väljatoomiseks.

Lavastust luues ei olnud me kursis täna avaldatud infoga. Lavastus ei tegele otseselt vägivallateemaga, küll aga kajastuvad selles suhtlemisraskused ja inimsuhete traagiline pool.

Kui keegi piletiostnutest soovib oma pääsmest tänaste uudiste valgel loobuda, siis ostab teater pileti tagasi.

Ringo Ramul

Priit Põldma

Tartu Uus Teater

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles