Sabotaaž? Parima filmi Oscari nominent sai tseremoonia eelõhtul plagiaadisüüdistuse

Kultuuritoimetus
Copy
Uustulnuk Dominic Sessa (vasakul) ning Oscari-vääriline Paul Giamatti moodustavad «Mahajäänutes» võrratu tandemi.
Uustulnuk Dominic Sessa (vasakul) ning Oscari-vääriline Paul Giamatti moodustavad «Mahajäänutes» võrratu tandemi. Foto: FOCUS FEATURES

Stsenarist ja «Luca» režissöör Simon Stephenson väidab, et Alexander Payne kaalus tema 2013. aasta stsenaariumi «Frisco» filmiks tegemist enne, kui lavastas sarnase filmi «Mahajäänud», vahendab Variety.

Ajakirjas Variety avaldatud põhjalikust ülevaatest selgub, justkui oleks Alexander Payne'i film «Mahajäänud», mis on nomineeritud ka parima filmi ja parima stsenaariumi kategoorias, äärmiselt sarnane Stephensoni 2013. aasta stsenaariumiga «Frisco», mis sattus musta nimekirja (parimad stsenaariumid, mida pole veel filmiks tehtud – toim). Stephensoni sõnul oli «Mahajäänute» režissöör tema stsenaariumi lugenud ning sellega tuttav. 

Väidetavalt on «Frisco» stsenaariumi kokkuvõte järgmine: «Neljakümneaastane lasteallergoloog, kes on spetsialiseerunud sarapuupähklitele ja seisab silmitsi lahutusega, saab oma elu uuesti joonde seadmiseks inspiratsiooni surmavalt haigelt 15-aastaselt patsiendilt.»

Filmi «Mahajäänud» keskmes on lugu ajalooõpetajast, kes on sunnitud hoolitsema 15-aastase õpilase eest.

Stephenson pöördus Writers Guild of America poole esimest korda 12. jaanuaril ning kui tavaliselt ei uuri gild spetsiifilisi käsikirju ja võimalikke plagiaate, siis raportist selgub, et süüdistusi arutati. 

Lisaks on Variety kätte jõudnud paberkandjal e-kirjad, mis viitavad sellele, et Payne luges stsenaariumi läbi või oli sellest vähemalt teadlik, kui alustas 2019. aastal tööd filmiga «Mahajäänud». Väljaanne avaldas ka Stephensoni üksikasjaliku memo, milles võrreldi kahte stsenaariumi.

Stephensoni väitel on filmis «Mahajäänud» vaid mõned elemendid ja stseenid, millel pole «Frisco» stsenaariumiga mingit seost. Üks neist on stseen, kus Paul Giamatti kehastatud ajalooõpetaja jutustab oma hoolealusele loo võimsast inimesest, kellel on õppejõudude seas palju liitlasi, mistõttu on ta korduvalt pääsenud plagiaadisüüdistustest ning negatiivselt mõjutanud õpetaja elu trajektoori, muutes ta misantroobiks, kes ta filmi vältel on. 

Filmi «Mahajäänud» tegijad ei ole olukorda veel kommenteerinud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles