INTERVJUU Eesti džässi päikesepoisil Raivo Tafenaul on väga palju tööd ja väga palju vaba aega

Margus Haav
, kultuuritoimetaja
Copy
Saksofonist Raivo Tafenau soovitab noortel muusikutel ka oma asi vahepeal ära teha, kasvõi peale makstes. 
Saksofonist Raivo Tafenau soovitab noortel muusikutel ka oma asi vahepeal ära teha, kasvõi peale makstes. Foto: Sohvi Viik

Raivo Tafenaud on sageli kutsutud Eesti džässi päikesepoisiks. Ta on saksofonist, akordionist, ansamblijuht, helilooja ja omanimelise džässiklubi programmijuht. Vabakutselise muusikuna on ta kulgenud läbi kahe riigikorra ja läbi kolme rahakeskkonna.

Küllap on Tafenau üks Eesti hõivatumaid džässmuusikuid: teda kutsutakse kontsertidele ja festivalidele nii siin- kui sealpool Soome lahte ning mujalegi. President Alar Karis tunnustas teda hiljuti Valgetähe V klassi teenetemärgiga.

Raivo Tafenau, ega meenu vist ühtegi pilli, millele oleks läbi aegade omistatud nii suurt ideoloogilist tähendust kui saksofonile. Nõukogude Liidus oli see vahepeal tõelise põlu all. Hruštšovi aega jääb kurikuulus ütlus «Täna mängib saksofoni, homme reedab kodumaa».

See saksofoni ja kodumaa jutt on jah vist massidesse läinud, aga Nõukogude armees juhtus minu kätte tenorsaksofon, mis oli meisterdatud Venemaal aastal 1918. Oli jube elukas, aga sain kuidagimoodi mingid hääled siiski kätte. Kuulus Vene paranoia selle pilli vastu tekkis ilmselt koos vajaliku vaenlase leidmisega. Seekord oli saksofon poliitiliselt sobiv instrument.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles