Aasta muusikamanager viis klaveri järvejääle

Kultuuritoimetus
Copy
Muusikamanager Marili Jõgi
Muusikamanager Marili Jõgi Foto: Laura Vaikma

Eelmisel nädalal pälvis Eesti Muusikaettevõtluse Auhindadel aasta manageri tiitli Marili Jõgi. Marili manageeritavad Duo Ruut, Mari Kalkun ja Kadri Voorand andsid kamba peale kokku möödunud aastal lisaks kodumaale enam kui 50 väliskontserti 19 riigis. Sõlmiti lepinguid ning lood uusi põnevaid koostöid.

«Kõige olulisem on sisu, looming ja artist ise. Seejärel on oluline pühendumus, sihipärane ja järjekindel töö. Ägedate tulemusteni saab jõuda tugevas koostöös, usalduses ja riskides, aga ka sisetunnet järgides ja suurelt unistades. Manager on artistile mitmekülgne tugi, aitab pusletükke kokku laduda, olla filtriks ning komplekteerida parima võimaliku tiimi,» kõneleb Jõgi.

Möödunud aastal sõlmis Mari Kalkun lepingu ilmakuulsa Peter Gabrieli briti plaadifirmaga Real World Records. Tema album «Stoonia lood» ületas rahvusvahelise meediakünnise (Financial Times, CBC, BBC, Songlines jt) ning jõudis mitmete edetabelite tippu.

26 väliskontserti andnud Duo Ruudu jaoks algas aga eelmine aasta miljonite silmapaaride poolt jälgitava USA kanali KEXP live-sessiooniga ja kontserdiga valdkonna tippsündmusel Eurosonic Noorderslag. Ka Voorandil on olnud toimekas aasta kodumaal ja piiri taga. Need on aga vaid mõned näited tegusast aastast. «Mul on südamest hea meel, kui saame töötada väärt loominguga maailma tasemel,» ütleb Moon Managemendi asutaja Marili ning lisab, et tänaseks koosneb igapäevane rahvusvaheline tiim, kes sellesse kõigesse panustavad, enam kui 30 inimesest, sh loomeinimesed, agendid, plaadifirmad, tehnikud jne.

«See on lahe töö ja peab armastama seda teha,» selgitab Marili ja lisab, et kõik on võimalik ning kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab. Ta nendib muiates, et näiteks kui on vaja keset aasta suurimat lumetormi klaverit järve keskele toimetada, et üks võimas muusikavideo saaks sündida, siis «ei» pole vastus või kui on tarvis helikoptereid, kaatreid ja muud taolist välja ajada, et kontsertide logistika saaks sujuvalt toimuda, on sellegagi hakkama saadud.

«Võimatut on võimalik võimalikuks muuta. Tuleb mõelda ja tegutseda suurelt. Ja tegelikult, mis õigupoolest ongi võimatu? Igal juhul väärt looming ja artistid väärivad head tiimi, mõnusat koostöö energiat ja rohkem kuulajaid,» lisab Jõgi.

Ka tänavu on Marili jaoks alanud tegus aasta. Nii tuuritabki hetkel Mari Kalkun Austraalias ja Uus-Meremaal, Voorand naases äsja Šveitsist ning Duo Ruut Belgia ja Prantsusmaa tuuridelt, valmistudes samal ajal Rootsi ringreisiks.

Marili annab nõu ja lükkab hoogu ka teistele tegijatele. Näiteks hetkel on Sissi küpsetamas oma uut põnevat projekti. Aastaid on ta toetavaks jõuks olnud väga erinevates valdkondades, sh peavoolu maastikul. Marili ei pea vajalikuks end žanriliselt määratleda, ta leiab, et avar vaade tuleb kasuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles