Lydia Koidula ja Friedrich Reinhold Kreutzwald pidasid kirja- ja pildivahetust kartomaaniabuumi ajal, mil inimesed kogusid kirglikult nii tuttavate kui ka võhivõõraste pilte.

Uue ajastu hommikuvalgusena Eesti ühiskonna taevasse kerkiv Lydia Koidula saatis 4. märtsil 1868. aastal Friedrich Reinhold Kreutzwaldile seniseid seisuslike ja ühiskondlikke väärtushinnanguid murdva foto iseendast talurahvakostüümis ebalevate kommentaaridega:

«Õigusepärast, aulik herra, ei tohi ma salata, et mulle mitte teadmata ei ole, kuida esimest korda harjumata riides ei peaks Teie silma alla astuma – /.../ ühe eemal elava tuttava sundimine laskis mullu sui eesseisvat talutüdrukupilti elusse tõusta: neil aegadel ei oleks ma uneski arvanud, et üks neist kujukestest ka Teie armsa silma alla pidi ulatama! Parajal ajal loodan ma juurdepandud päevapildi ühe «tsiviliseeritud» pildi vastu välja lunastada võivat.»

17. märtsil selgitab tänulik Kreutzwald oma kirjas Koidulale fotograafia püha ja jumaliku kunsti olemust, mida inimkäsi ei või iial väärata.

Kommentaarid
Copy