Suri Oscariga pärjatud stsenarist, kes õpetas kuninga rääkima

Kultuuritoimetus
Copy
Oscariga pärjatud Briti stsenarist ja näitekirjanik David Seidler suri 86-aastaselt kalapüügiretke ajal.
Oscariga pärjatud Briti stsenarist ja näitekirjanik David Seidler suri 86-aastaselt kalapüügiretke ajal. Foto: IMAGO / MediaPunch / Scanpix

16. märtsil suri 86-aastaselt Briti näitekirjanik ja stsenarist David Seidler, kes pälvis 2011. aastal Oscari ajaloolise draama «Kuninga kõne» stsenaariumi eest. Kokku võitis Tom Hooperi lavastatud film 4 Oscarit. Seidlerit inspireeris filmi kirjutama isiklik kogemus lapsepõlvest, sest ka stsenaristil endal oli kõnehäire.

Londonis sündinud Seidler nimelt kogeles lapsena, mistõttu otsustas ta filmiks kirjutada tõestisündinud loo sellest, kuidas 20. sajandil troonil olnud kuningas George VI vajas kõneteraapiat, et tal oleks võimalik sujuvalt kõnet pidada.

Näitleja Colin Firth kehastas filmis «Kuninga kõne» kuningas George VI'd, kes kannatas kogelemise all ning vajas ebatavaliste meetoditega kõneterapeudi abi.
Näitleja Colin Firth kehastas filmis «Kuninga kõne» kuningas George VI'd, kes kannatas kogelemise all ning vajas ebatavaliste meetoditega kõneterapeudi abi. Foto: Filmikaader
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles