NÄDALA SARI Võimumängud lääne ja ida piiril

Andrei Liimets
, Filmikriitik
Copy
Feodaalisand Toranaga (Hiroyuki Sanada) seriaalis «Shōgun», mis kujutab imetlusväärse detailitäpsusega 17. sajandi alguse Jaapanit. 
Feodaalisand Toranaga (Hiroyuki Sanada) seriaalis «Shōgun», mis kujutab imetlusväärse detailitäpsusega 17. sajandi alguse Jaapanit. Foto: Seriaalikaader/disney+

Aasta esimene paljukiidetud sari, Eestis Disney+ voogedastusplatvormilt leitav «Shōgun» on suurejooneline vaatemäng ida ja lääne kohtumisest 17. sajandi alguse Jaapanis.

Lääne ühiskondi on Aasia kaugemad otsad alati peibutanud. Seda juba alates sajanditetagusest imperiaal- ja koloniaalvarjundiga orientalismist, mis käsitles kõike idamaist müstilise, aga ka läänest vähema, mahajäänumana. Tänaseks on üleilmse populaarsuse saavutanud nii Jaapani anime kui ka Lõuna-Korea muusika,​ K-pop. Üldsuse teadvuses kipuvad need kõik siiski segunema üheks hommikumaade puljongiks.

Kümneosaline minisari «Shōgun», millest seni on ekraanidele jõudnud täpselt pool, tugineb märksa sügavamale huvile Jaapani ajaloo ja kultuuri vastu. Nimelt on sarja aluseks James Clavelli 1975. aastal avaldatud, Ameerikas ülimalt mõjukaks osutunud samanimeline raamat, millest valmis juba viis aastat hiljem ka edukas telesari.

Alguse saab sündmustik aastal 1600, mil taikō tiitliga tuntud Toyotomi Hideyoshi, sisuliselt keisri asemik, on pärast surma jätnud Jaapanit juhtima viis asevalitsejat. Viisakat välist fassaadi hoidva koostöö varjus tähendab see kassi-hiire mängu võimu nimel, sihiks ihaldatud sõjaväejuhi shōgun’i amet, tegelikkuses peaaegu piiramatud riigijuhi õigused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles