Ehe on tuhandeid aastaid säiliv mõttemaailm

Tiina Kolk
, kultuuriajakirjanik
Uuendatud 22. märts 2024, 11:36
Copy
Ürgtunnetust ei saa kavandada ega kopeerida, saab tunda, kujutleda, intuitiivselt ja mänguliselt tajuda. Kärt Summataveti ehted näitusel «Mets vastab, allikas kõnetab».
Ürgtunnetust ei saa kavandada ega kopeerida, saab tunda, kujutleda, intuitiivselt ja mänguliselt tajuda. Kärt Summataveti ehted näitusel «Mets vastab, allikas kõnetab». Foto: Berta Jänes

Eesti Rahva Muuseumis avatud ehtenäitus «Mets vastab, allikas kõnetab» on kuraator Kärt Summataveti sõnul pühendatud elule ja ilule ning sündis vajadusest luua midagi kaunist ja kõnekat, sest rasketel aegadel vajab inimene tuge, mida ehtekunstnikud oma loominguga saavad kõigile pakkuda.

Näituse idee sündis Kärt Summatavetil loometööst Tartu Ülikooli vabade kunstide professorina õppeaastal 2019/2020. «Idee on vaadata tagasi, et minna edasi. Otsida, milline on uus rahvusliku juurega ehe. Tuua nähtavale midagi, mis on varjatud ja väärtuslik ning vajab tänapäevaste probleemide ringis taas mõtestamist ja väärtustamist. Ehete keel on ju nähtav linnukeel,» selgitab ta naerusui.

«Toona oli mul võimalus eksponeerida vabade kunstide professori näitusel ERMi Sõprade Seltsi ruumi loomelauas (kosmilisi ussikuningateemalisi) hõbeehete ideid, mis paelusid paljusid. Muuseumirahva ettepanekule teha ülevaatlikum väljapanek vastasin, et mind huvitavad teiste autorite eesti mütoloogilistel teemadel loodud ehted ja ma kaasaksin üritusse noori kolleege, oma kunagisi üliõpilasi. Vastuseks üleskutsele hakkasid nad järjest näitusele töid looma,» meenutab Kärt Summatavet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles