NÄDALA RAAMAT Rootsi unelm ei sobinud geopoliitilise realiteediga

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Aleksander Kesküla unistas Rootsi abil Suur-Eesti loomisest. 
Aleksander Kesküla unistas Rootsi abil Suur-Eesti loomisest. Foto: Rahvusarhiiv

Mart Kuldkepi «Põhjamaine Eesti. Rahvusriigi sünd» käsitleb rahvusromantilise ajalookäsitluse põrkumist geopoliitiliste realiteetidega, ent ka Eesti poliitikute visadust.

Rootsist on Eesti ajalookirjutuses suhteliselt vähe kirjutatud ja Kuldkepp täidab selle lünga väga põhjalikult. Tõepoolest, oli ju loogiline eeldada, et olles surutud kahe impeeriumi, Saksamaa ja Venemaa vahele, ei jää rahvusriiki loovatel Eesti poliitikutel muud üle kui vaadata põhja Rootsi poole.

Vaadati ka Soome poole, kus baltisakslased polnud valitsenud ja seetõttu ei suhtunud soomlased sakslastesse vaenulikult. Eesti poliitikud unistasid «vanast heast Rootsi ajast», kus Rootsi keskvõim oli kärpinud saksa mõisnike tiibu ja seetõttu tundus mingisugune föderatsioon Rootsiga mõttekas.

Kuldkepi teene on näidata, et samasuguseid mõtteid mõlgutati ka Rootsis. Kuid mitte päriselt nii nagu Eestis. Nn Rootsi aktivistid mõtlesid kasutada Saksamaad Põhjasõjas kaotatud Läänemere provintside tagasisaamiseks – see polnud just see, mida pidasid silmas Eesti poliitikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles