ARVUSTUS Kreegi ja Tormise mõtlik lumm ja kaasakiikumine Hollandis

Eva Karo
, Veljo Tormise Virtuaalkeskuse avalike suhete juht
Copy
Rahvusvaheline menu ja kõrge tase: Eesti Filharmoonia Kammerkoor Tõnu Kaljuste juhatusel Amsterdamis esinemas.
Rahvusvaheline menu ja kõrge tase: Eesti Filharmoonia Kammerkoor Tõnu Kaljuste juhatusel Amsterdamis esinemas. Foto: Anneli Ivaste

Eesti Filharmoonia Kammerkoori viiepäevase turnee raames esinetakse olulisemates Hollandi kontsertmajades Utrechtis, Tilburgis, Amsterdamis ja Haagis, lisaks ka Belgias Antwerpenis. 20. märtsil toimunud Amsterdami Muziekgebouw’ kontsertõhtu pakkus ligi kuuesajale kuulajale emotsioonideküllase ja meeldejääva elamuse.

Vaid eestikeelsetest lauludest koosneva kaheosalise a cappella kava «Kreek en Tormis» on kokku pannud koori kunstiline juht ja peadirigent Tõnu Kaljuste. Esimene osa on pühendatud Cyrillus Kreegi loomingule ning teine Veljo Tormise teostele. Niivõrd suures mahus Kreegi loomingut ei ole Hollandis varem üldse esitatud. Tõnu Kaljuste meenutab: «Tormis ise on öelnud, et on Kreegi usku – ehk temagi usub folkloori olemust kunstimaterjalina.» Ta lisab: «Ühiseks jooneks võib tuua, et mõlemad heliloojad jätkavad rahvalaulu sidumist kunstmuusikasse.» Muziekgebouw’ga on kooril juba pikaaegne koostöö ning sealses kontserdimajas ollakse väga oodatud esinejad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles