Suri mõjukas näitleja ja kodanikuõiguste aktivist

Kultuuritoimetus
Copy
Julie Robinson Belafonte filmis «Lust for Life».
Julie Robinson Belafonte filmis «Lust for Life». Foto: Filmikaader

95-aastasena suri tantsija, näitleja ja aktivist Julie Robinson Belafonte, vahendab The New York Times. Julie Robinson Belafonte oli laulja Harry Belafonte abikaasa ning koos moodustasid nad 1960. aastatel võimuka paari, kes seisis kodanikuõiguste eest. Tema surmast teatas perekond.

Julie Robinson Belafonte oli Harry Belafonte, mustanahalise Ameerika meelelahutaja ja aktivisti teine abikaasa, kes oli samuti kogu elu tegev meelelahutusmaailmas. Oma eklektilise karjääri vältel jõudis ta olla nii tantsija, koreograaf, näitleja kui ka produtsent. 

Julie Robinson Belafonte (sünninimega Julia Mary Robinson) sündis 14. septembril 1928. aastal. 16-aastaselt sai ta stipendiumi äsja avatud Katherine Dunhami tantsukooli Manhattanil ja jättis keskkooli pooleli, et tantsijakarjääri alustada.

Ta kohtus Harry Belafontega 1954. aasta muusikali «Carmen Jones» võtetel, kus ta mängis koos Dorothy Dandridge'iga. Harry Belafontega viis Julie kokku Marlon Brando.

Julie Robinson Belafonte osales aeg-ajalt Harry Belafonte tuuridel tantsijana, samuti mängis ta mõningates filmides, sealhulgas kultuslikuks saanud linateoses «Buck ja jutlustaja» (1972).

Hilisemas elus produtseeris Julie Robinson Belafonte peamiselt dokumentaalfilme, mis vaatlevad kultuuripärandit. Näiteks 2006. aasta film «Ritmo del Fuego» (2006) käsitleb Aafrika kultuuripärandit Kuubal ja Kariibi mere saartel, ning 2009. aasta film «Flags, Feathers and Lies» vaatleb Mardi Gras traditsiooni New Orleansis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles