Suri üks hiilgavamaid itaalia pianiste

Kultuuritoimetus
Copy
Itaalia pianist Maurizio Pollini suri 82-aastaselt.
Itaalia pianist Maurizio Pollini suri 82-aastaselt. Foto: TORU YAMANAKA / AFP / Scanpix

23. märtsil suri 82-aastaselt Grammy auhinnaga pärjatud Itaalia pianist ja dirigent Maurizio Pollini. Milanos sündinud Pollini esitas 60 aastat kestnud rahvusvahelise karjääri jooksul 20. sajandi meistriteoseid Stravinskilt, Schoenbergilt ja Webernilt, aga ka sõjajärgsetelt modernistidelt Karlheinz Stockhausenilt, Pierre Boulezilt ja Luigi Nonolt.

Pollini surma kohta tehtud teadaandes ei ole täpsustatud, mis oli klaverimängija surma põhjus, aga 2022. aastal pidi ta Salzburgi festivalil esinemise südameprobleemide tõttu ära jätma. Pollini juures imetleti tema intellektuaalsust, jäljendamatut tehnilist osavust ning tõlgendavat jõudu, mis sundis kuulajaid sügavalt mõtlema.

Pollini sündis 1942. aasta jaanuaris Milanos loomeinimeste perekonda. Tema isa Gino Pollini oli viiuldaja ning oluline arhitekt. Tema ema Renata Melotti oli laulja ja klaverimängija, nagu ka Renata vend Fausto Melotti, kes töötas skulptorina. Maurizio Pollini hakkas kontserte andma juba enne 10. sünnipäeva. 18-aastaselt võitis ta rahvusvahelise Chopini konkursi. 2007. aastal pälvis ta Grammy auhinna Deutsche Grammophoni all tehtud Chopini nokturnide salvestuse eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles