INTERVJUU Tormi Torop: tahan teha lihtsat, aga head teatrit

Andrei Liimets
, Filmikriitik
Copy
Lavastaja, kes ulmet ei pelga: Tormi Torop lavastuse «Miljard aastat enne maailmalõppu» laval.
Lavastaja, kes ulmet ei pelga: Tormi Torop lavastuse «Miljard aastat enne maailmalõppu» laval. Foto: Eero Vabamägi

2. aprillil esietendub legendaarsete vendade Strugatskite ulmejutul põhinev «Miljard aastat enne maailmalõppu».

Lavastaja Tormi Toropi diplomilavastus paistab silma nii asukoha kui asjaosaliste poolest – tavalise teatrilava ja professionaalsete näitlejate asemel astuvad Ülemiste Citys publiku ette Toropi kursusekaaslastest lavastajad.

Olete toimetanud peamiselt filmimaailmas. Kas teid paelub rohkem film või teater?

Tegin kümme aastat tagasi oma esimese ja seni ainsa professionaalse teatrilavastuse «Tõde ei anta kellelegi andeks» Tartu Uues Teatris. Kohe pärast seda astusin Balti filmi- ja meediakooli. Ma olen enda jaoks mõtestanud filmi ja teatrit ühe mündi kahe poolena. On asju, mida saab teha filmis, ja on asju, mida saab teha teatris, aga põhialused on sealjuures samad.

Kuigi kooli on võimalik lõpetada ka filmiga, otsustasin õpitu kinnistamiseks teha lõputööna teatrilavastuse. Prooviperioodis on suurem vabadus otsida koos näitlejatega parimaid lahendusi. Kuigi prooviperiood on lühike, on meil kuus tundi päevas proovimiseks. Tahaks näha seda filmivõtet, kus on võimalik kuus tundi ühele või kahele stseenile parimat lahendust mõelda. Muidugi ei saa ka siia ilma eeltööta tulla, aga just otsimise aeg on väga põnev.

Filmis on jälle võimalik kindlaks stseeniks saada näitlejast maksimum, aga laval peab näitleja kogu aeg sada protsenti kohal olema. Meie puhul on Johan Elm peaosalise Maljanovina terve aja laval, ärakukkumisi ei saa olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles