Suri auhinnatud Eesti kunstnik

Kultuuritoimetus
Uuendatud 26. märts 2024, 18:09
Copy
Metallikunstnik Aino Kapsta oli Eesti Kunstnike Liidu ja Eesti Metallikunstnike Liidu liige.
Metallikunstnik Aino Kapsta oli Eesti Kunstnike Liidu ja Eesti Metallikunstnike Liidu liige. Foto: Erakogu

24. märtsil suri 88-aastaselt Eesti Kunstnike Liidu ja Eesti Metallikunstnike Liidu liige, metallikunstnik Aino Kapsta. 25 aastat oli Kapsta pühendunud filigraani kui ühe ehtekunsti baastehnika ja selle ilu rõhutamisele.

1935. aastal Saaremaal sündinud Kapsta lõpetas metallikunsti eriala 1961. aastal. Seejärel hakkas ta osa võtma näitustest nii kodu- kui ka välismaal.

«Esimestel aastakümnetel oli mul vabakutselise kunstnikuna lubatud teostada töid ainult vasest messingist, pronksist ja rauast. Kasutasin palju maakive ja poolvääriskive. Erinevatest tehnikatest olen kasutanud panust, sulatust, emaili, granulatsiooni, kohrutust, sepist jne. Väärismetallid ilmusid minu töödesse 1992. aastal. Vabadus materjalide kasutamisel andis võimaluse luua suuri, massiivseid, julge vormi ja põneva pinnakäsitlusega ehteid,» on Kapsta enda kohta kirjutanud raamatus «A-Galerii. Eesti autoriehte galerii 20 aastat».

Kapsta selgitas raamatus: «Mälestus ammustest aegadest tõi minu töödesse tagasi filigraantehnika. 2010. aastal oli mul isikunäitus «Filigraani fiiling», kus mängisin mitmesuguste vormilahendustega. Olemuselt olen rahutu ning otsin ideede teostamiseks pidevalt uusi võimalusi ja väljundeid.»

Kapsta elutööd filigraantehnika arendamisel tunnustati 2020. aastal Eesti Metallikunstnike Liidu poolt välja antava Ede Kurreli preemiaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles