NÄDALA RAAMAT Tulevik on surnud, elagu tulevik!

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Emakeelepäeval, 14. märtsil anti Tallinnas üle kultuurkapitali kirjanduse aastapreemiad. Tartu Ülikooli eesti kirjanduse kaasprofessor Jaak Tomberg pälvis oma raamatu eest esseistikapreemia.
Emakeelepäeval, 14. märtsil anti Tallinnas üle kultuurkapitali kirjanduse aastapreemiad. Tartu Ülikooli eesti kirjanduse kaasprofessor Jaak Tomberg pälvis oma raamatu eest esseistikapreemia. Foto: Mihkel Maripuu

Ikka räägitakse ju sellest, kuidas midagi uut pole kunstis enam võimalik teha, sest kõik on juba tehtud. Võib-olla siis eluski. Selline nukker ja düsfooriline (ka üks praegusele ajale iseloomulik sõna) jutt. Trajektoor on muutunud ringiks, perspektiiv kasvanud kinni ja ajatelg sulanud ruumi.

Varasemast valjemaks muutus selline jutt ilmselt nullindate alguses (ovaalse või ringja trajektooriga number). Tegelikult mitte ainult jutt, vaid ka teod. Internet oli tulnud ja meid ajalisuse paine alt vabastanud ning ruumi hõljuma paisanud. Niimoodi pidetult. Nagu kosmosesse.

Ilmselt umbes samast kohast on sündinud üks teinegi vaev, mida võib nimetada ju ka rõõmuks. Tegin intervjuu koreograaf Mart Kangroga, kelle uus lavastus lähtub mõttest, et nüüdisaegset maailma on keeruline mõtestamiseks või üldistamiseks haarata – proovid, aga katse jääb poolele teele. Mis omakorda, mõtlen ma, annab ju võimaluse mõtteid mitte lõpuni mõeldagi. Milleks proovida, kui üritus on määratud luhtumisele?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles