Eestis esineb esimest korda thrash metal’i kultusbänd

Kultuuritoimetus
Copy
Eestis esineb esimest korda thrash metal’i kultusbänd Prestige.
Eestis esineb esimest korda thrash metal’i kultusbänd Prestige. Foto: Reklaamplakat

Soome üks varasemaid thrash metal’i bände Prestige esineb sel kevadel esimest korda Eestis koos siinse thrash’i liidri Tankisti ja teisegi 80ndatest pärit Soome grupiga Damage SFP. Kontsert toimub 10. mail Tartus klubis Rock & Roll.

1987. aastal loodud Prestige on oma 37-aastase ajaloo vältel tuuritanud üle kogu Euroopa ja avaldanud albumeid, millest mitmed tõusnud kultusstaatusesse. Hoolimata ansambli pikast aktiivsest karjäärist ja geograafilisest lähedusest avaneb Eesti fännidel võimalus bändi kontserdist esimest korda osa saada just tänavu 10. mail Tartus klubis Rock & Roll.

Ehkki Prestige pole Eestis varem esinenud, tunnevad siinsed fännid ansamblit hästi juba bändi algusaegadest peale. «Soome thrash metal oli 80ndate lõpus Eestis ülimalt populaarne,» meenutab melomaan Ahto-Lembit Lehtmets, kes puutus Prestige'i muusikaga kokku tollastel nn Plaadimäe muusikalaatadel. «Nüüdki satub plaaditurule aeg-ajalt Prestige'i «Selling the Salvation» vinüül ja müüb kiiresti, sest tegemist on väga kvaliteetse thrash metal'i plaadiga,» kinnitab ta.

Ürituse korraldab Eesti metal-bänd Tankist, kelle sõnutsi on Prestige üdini ehe thrash metal. Tankisti asutaja Kevin Marks kirjeldab, et esimest korda Prestige'i kuuldes meenutasid nad talle üht ta lemmikbändi Sodomit. «Igatahes on au niivõrd teeneka bändiga koos töötada,» tunnistab ta.

Kontsert toimub 10. mail Tartus klubis Rock & Roll ja uksed avatakse külastajatele kell 20:00.

1987. aastal kokku tulnud Prestige on Soome üks esimesi thrash metal’i bände, kelle plaadid «Attack Against Gnomes», «Selling the Salvation» ja «Parasites in Paradise» on žanri kultusalbumite staatuses. Pärast oma esimest viljakat loome- ja kontserdiperioodi, mis hõlmas laialdast tuuritamist Euroopas ning kolme kõrgelt hinnatud stuudioalbumi avaldamist, mindi 1992. aastal olude sunnil laiali.

Tuli aga ei raugenud ning bänd ühines taas 2006. aastal. Viimasel kümnendil on Prestige esinenud arvukatel festivalidel ja kontserdipaikades üle Euroopa Skandinaaviast Hispaaniani ning avaldanud seeria singleid ja kauamängiva «Reveal the Ravage» (2021, Massacre Records).

Tankist on Eesti praegusaja thrash metal’i lipulaev, kes erinevalt paljudest nn uue laine bändidest on jätnud varaste titaanide pärandi näppamise, et otsida ise uusi suundi, mida teised pole tihanud minna. Nõnda on esialgu sirgjoonelisele thrash metal’i põhjale ehitatud žanri üks omanäolisemaid gruppe, kes valdab hästi ekstreemse metal’i erinevaid nišše, suutes ka kõige ootamatumaid pöördeid tehes säilitada vanakooli tooruse.

Bändi kauamängivad «Unhuman» ja «Forced Equal» on pälvinud head tagasisidet nii kuulajailt kui ka kriitikutelt, kes hindavad Tankisti võimet ilmeksimatult säilitada oma nägu nii küllastunud žanris, nagu seda on thrash metal. Meil ja mujal sadakond kontserti mänginud ning Baltikumi suurematelt metal-festivalidelt tuntud Tankist on loonud tihedaid sidemeid lähiriikide väljapaistvate bändidega, kellega ühiselt korraldatud sündmused on meie kandi metal'i fännide seas alati oodatud.

Damage SFP loodi 1989. aastal Põhja-Soomes üheainsa eesmärgiga mängida valjut ja kiiret thrash metal’it. 90ndate algul avaldati hulk demosid ja esineti arvukatel kontsertidel, aga õpingute ja muude projektide tõttu jäi bänd 1996. aastal soiku.

Kollektiiv tõstis taas pead 2018. aastal ning 30 aastat pärast bändi sündi valitigi välja ansambli parim materjal, et see viimaks professionaalselt debüütalbumiks salvestada. Sest saati on ansambel jõudnud tuuritada Ida-Euroopas ja Venemaal ning mullu avaldada veel teisegi, täienisti uuest materjalist koosneva kauamängiva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles