NOORTELE Kes sa oled, eestlane? Eestlane vannub eesti keeles ja kannab helkurit

Krista Kumberg
, lastekirjanduse uurija
Uuendatud 7. aprill 2024, 12:17
Copy
Saksamaal, Austrias, Uus-Meremaal ja USA elanud kirjanik Ene Sepp alustas esimese raamatu kirjutamist juba 14-aastasena Eestis. Tema sulest on ilmunud kaheksa noorteraamatut ja üks raamat täiskasvanutele. Need on jõudnud noorsooromaanivõistlusel auhinnalistele kohtadele, pälvinud tunnustuse «Hea noorteraamat» ning valitud Eesti Lastekirjanduse Keskuse ingliskeelsesse messikataloogi.
Saksamaal, Austrias, Uus-Meremaal ja USA elanud kirjanik Ene Sepp alustas esimese raamatu kirjutamist juba 14-aastasena Eestis. Tema sulest on ilmunud kaheksa noorteraamatut ja üks raamat täiskasvanutele. Need on jõudnud noorsooromaanivõistlusel auhinnalistele kohtadele, pälvinud tunnustuse «Hea noorteraamat» ning valitud Eesti Lastekirjanduse Keskuse ingliskeelsesse messikataloogi. Foto: Erakogu

Algupärases noortekirjanduses saab vaat et ühe käe sõrmedel üles lugeda raamatud, milles noored inimesed ei käituks ennasthävitavalt. Selle kõrval paistab Ene Sepa uus raamat noortekirjanduses erilisena silma.

Kus noorteraamatus poleks keegi suremas, hukkunud, kus kedagi ei painaks meeleoluhäired või muud vaimsed probleemid? Millises noorteraamatus käidaks koolis hea meelega või, olgu pealegi, leppides tunnetatud paratamatusega? Kus ei keskendutaks luhtunud armastusele, purunenud sõprusele, koolikiusule või suisa kriminaalsele käitumisele?

Heakene küll, kui Sepa raamatus eelnimetatu puudub, siis on see ju igav raamat? Mis siis tema loos pinget pakub, mis huvi tekitab ja seda üleval hoiab? Pinget pakuvad ühe gümnasisti rahvusliku identiteediga kaasnevad valud ja vaevad. Sellisena on Sepa raamat noortekirjanduses samuti erandlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles