NÄDALA RAAMAT Kui maa on südames, ilm hinges ja virmalised üsas

Indrek Tenno
, religiooniantropoloogia magister
Copy
Ikaluktutiakist (Kanada Nunavut Cambridge Bay) pärit Tanya Tagaq Moersi festivalil. Kirjanik, laulja ja helilooja on Kanada ordu liige, mitme ülikooli audoktor ning Polarise ja JUNO auhinna laureaat, kes seisab sotsiaalse, poliitilise ja keskonnamuutuse eesliinil.
Ikaluktutiakist (Kanada Nunavut Cambridge Bay) pärit Tanya Tagaq Moersi festivalil. Kirjanik, laulja ja helilooja on Kanada ordu liige, mitme ülikooli audoktor ning Polarise ja JUNO auhinna laureaat, kes seisab sotsiaalse, poliitilise ja keskonnamuutuse eesliinil. Foto: Michael Hoefner/Wikipedia

«Lõhkist hammast» peetakse harjumuspäraselt romaaniks, aga seda teost võib nimetada ka lauluks või isegi ilmutuseks, sest ta annab meile selleks vabad käed.

Mitte sellepärast, et kordamööda saame lugeda luulet ja proosat, vaid üdini isikliku mõõtme tõttu, mis end niisama lihtsalt igaühele kätte ei anna.

Ilmutus on oma olemuselt väga intiimne nähtus, mida me kirjelduse põhjal või äraseletatultki ei pruugi lõpuni läbi hammustada. Luule aga on voog, mis oma parimal võimalikul kombel saabub kõiksusest sedavõrd salapäraselt ja ootamatult, et tema kirjapanija hooleks jääb vaid vahendaja roll.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles