JAAN TOOMING 1946–2024 Jäljed kustuvad, kuid rada jääb...

Ivar Põllu
, dramaturg ja lavastaja
Uuendatud 5. aprill 2024, 17:43
Copy
Lavastaja ja näitleja Jaan Tooming.
Lavastaja ja näitleja Jaan Tooming. Foto: Margus Ansu

Jaan Tooming on lahkunud. Temaga lõppes üks ajastu, nüüdseks on läinud kõik lavastajad, keda seostatakse Tartu teatriuuendusega. Legendaarse ajastuga, kui toimus midagi suurt, mis sai ka vääriliselt jäädvustatud teatrikriitika ja hiljem teatriteaduse poolt. Sest teater, mis ei saa kokkukõla kriitikalt ja teaduselt, isegi kui ta on suur omas ajas, kaob ja kaotab tähenduse, kirjutab Ivar Põllu järelhüüdes.

Isegi salvestatud ja jäädvustatud teater kaotab oma tähenduse ja muutub tihtipeale naljakaks, kui seda aastakümneid hiljem vaadata, sest teatristiilid muutuvad kiirelt, kuid kriitika ja teadus lubavad meil sisse vaadata teatri mõjusse omas ajas ning näha sündimas allikaid, mis kaasajaks on kogunud end suurteks jõgedeks.

Toominga panus eesti teatrisse just selline ongi. Suur omas ajas ja suur ka tänapäeval, ehkki traagiliselt kombel oma korraliku käsitlemise ja õidepuhkemise ootel, sest eesti kultuur on surmakultuur, tõelised suured isiksused on surnud isiksused. Lugu peab olema lõppenud, infovoog peatunud, et saaks tunnistada loomingu suurust ja seda rahulikult ja vääriliselt analüüsida. See, et elava inimese tegutsemine on käsitlemisele takistuseks, on teadusliku vaate puudus. Ja isikupuutumatuse tunnustamine. Nüüd on Jaan Toominga tegutsemine meiega samas ajas ja ruumis lõppenud, elu ja tegevus on teineteisest lahutatud ja meie saame hakata analüüsima tema jälgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles