Rahvusooperis Estonia lavale jõudnud balletile määrati vanusepiirang. Miks?

Kultuuritoimetus
Copy
«Giselle» on romantilise balleti kaunimaid ja traditsioonilisemaid teoseid, mis on Eesti Rahvusballeti lavastuses saanud tavapäratult ekstreemse konteksti.
«Giselle» on romantilise balleti kaunimaid ja traditsioonilisemaid teoseid, mis on Eesti Rahvusballeti lavastuses saanud tavapäratult ekstreemse konteksti. Foto: Rahvusooper Estonia

Rahvusooperis Estonia jõudis eile, 5. aprillil lavale uusversioon Adolphe Adami balletist «Giselle», mille sündmused on lavastaja ning koreograaf Michael Pink (Inglismaa) toonud II maailmasõja aegsete rahutuste keerises vaevlevasse Euroopasse, kus petmine ja andestus omandavad tavapärasest süngema tähenduse. Turvalisuse huvides on lavastusel ka vanusepiirang – lavastust ei soovitata alla 14-aastastele lastele.  

Lavastuse kunstnik on Reili Evart, valguskunstnik Rasmus Rembel ning muusikajuht Mikk Murdvee. «Giselle» on romantilise balleti kaunimaid ja traditsioonilisemaid teoseid, mis on Eesti Rahvusballeti lavastuses saanud tavapäratult ekstreemse konteksti.

Säilinud on küll algupärane lugu, ent lavastus põimib omavahel klassikalist ja kaasaegset tantsukeelt, esitades emotsionaalse väljakutse kõikidele tantsijatele, kuna ajastu ja keskkond, kus lugu Pinki käsitluses aset leiab – 1940. aastate geto – on väga intensiivne ja provokatiivne ning välja tuleb mängida tõeliselt tooreid emotsioone. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles