NÄITUS Antarktika üksindus häälestas Andres Söödi loomingut

Riho Västrik
, Tallinna Ülikooli dokumentaalfilmi professor
Copy
Andres Sööt Antarktikas: esimene pingviin.
Andres Sööt Antarktikas: esimene pingviin. Foto: Andres Sööt, Eesti Meremuuseum

Kui filmilavastaja ja operaator, võimas dokumentalist oli 34-aastane, avanes tal võimalus osaleda teadusekspeditsioonil Antarktikasse. Eile avati Paksus Margareetas näitus, kus võimalus enam kui poole sajandi vanuseid jäädvustusi uues kvaliteedis vaatajatele taas näidata.

Selle aasta 4. veebruaril 90 aasta juubelit tähistanud Andres Sööt on Balti uue laine dokumentalist. 1963. aastal lõpetas ta Moskvas Üleliidulise Riikliku Kinematograafia Instituudi (VGIK) dokumentaalfilmi operaatorina ja pole sellele erialale tänaseni truudust murdnud. Võib julgelt öelda, et ta tõusis omal alal tippu noore mehena ja jäi sinna neljaks kümnendiks.

1968 õnnestus Söödil koos kolleeg Mati Kasega saada Tallinnfilmist lähetus osalemaks Nõukogude Liidu 14. Antarktika ekspeditsioonil. Komandeeringu tulemusena valmisid dokumentaalfilmid «Enderby valge maa» ja «Jääriik», mis on nii mõnelegi tulevasele polaaruurijale olnud oluliseks impulsiks elukutse valikul. Lisaks filmikaamerale oli Söödil kaasas ka fotoaparaat, millega ta jäädvustas kõike erutavat, mida lõunamanner uudishimulikule vaatlejale pakkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles