TAHTIS KUULSAKS SAADA Muuseumis segaduse korraldanud töötaja vallandati päevapealt

Kultuuritoimetus
Uuendatud 11. aprill 2024, 10:40
Copy
Muuseumis töötamine avab ootamatuid võimalusi pisikelmusteks. Pilt on illustreeriv.
Muuseumis töötamine avab ootamatuid võimalusi pisikelmusteks. Pilt on illustreeriv. Foto: Anastasiia Smolienko/Ukrinform via ZUMA Press Wire / Scanpix

Münchenis Saksamaal asuv kunstimuuseum Pinakothek der Moderne oli sunnitud ühe oma töötaja päevapealt lahti laskma, sest tehnikuna töötav 51-aastane mees otsustas kuulsuse nimel rikkuda üht kirjutamata reeglit.

Nimelt kinnitas muuseum teisipäeval, et töötaja tuli vallandada, kui avastati, et mees oli salaja riputanud ühe enda loodud maali muuseumis seinale üles, popkunsti suurkuju Andy Warholi tööde lähedale. Kuna maal avastati vahetult pärast muuseumi avamist, lasti sel terve päeva seinal olla.

Olles naljaka kunstikelmuse kähku avastanud, ei jäänud muuseumil muud üle, kui muuseumisse omaloomingut smugeldanud ja sellega segaduse põhjustanud töötaja lahti lasta. Mees ise lootis, et oma maali üles panemine muuseumis annab talle võimaluse kunstnikuna läbi luua, vahendab Saksamaa ajaleht Süddeutsche Zeitung.

Münchenis asuva Pinakothek der Moderne muuseumi töötaja sooritas ootamatu kelmuse, mis viis mehe kiire vallandamiseni.
Münchenis asuva Pinakothek der Moderne muuseumi töötaja sooritas ootamatu kelmuse, mis viis mehe kiire vallandamiseni. Foto: Caro / Thomas Ruffer / Scanpix

«Töötaja näeb ennast kunstnikuna ning ilmselt uskus, et iga päev muuseumi installatsioonimeeskonnas töötamine toetab tema õiget kutsumust,» ütles The Guardianile muuseumi esindaja. Kuna mees töötas muuseumis, oli tal sealsele galeriile ka ligipääs siis, kui sinna külastajad lubatud ei olnud, mistõttu ei reageerinud turvamehed kohe ka sellele, kui ta oma maali valgele seinale üles riputas. 

2002. aastal avatud kunstimuuseum ei tahtnud kommenteerida salaja üles riputatud maali stiili või sisu, kartes, et see julgustab naljategijaid sooritatud rikkumist imiteerima. «Võime ainult seda öelda, et galerii külastajatelt see mingit positiivset tagasisidet ei saanud,» ütles muuseumi esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles