UHKED NUMBRID Tallinn Music Week tõi tänavu kokku hulganisti muusikafänne

Kultuuritoimetus
Copy
NOËP Paavli kultuurivabriku Station Narva laval
NOËP Paavli kultuurivabriku Station Narva laval Foto: Karolin Linamäe / Tallinn Music Week

16. korda toimunud «uue muusika ja homsete mõtete festival» TMW täitis Tallinna kogu maailma muusikaga ning arutlustega muusikatööstuse oleviku ja tuleviku üle ning tutvustas meie linnakultuuri Telliskivi Loomelinnakust Koplini ning vanalinnast Rotermanni kvartalini.

President Alar Karis tervitas festivali esinejaid, külalisi ja partnereid TMW 2024 avavastuvõtul Telliskivi Loomelinnakus Von Krahlis neljapäeval, 4. aprillil, öeldes: «Kultuuri on nimetatud «terve ühiskonna eluviisiks». Kuid kultuur ei arene ega õitse isoleeritult. Seetõttu on oluline kokku tulla, vahetada kogemusi, õppida teistelt ja mõista teisi. Teha rohkem koostöös teiste Euroopa ja maailma riikidega. Väärtustada ja toetada igat talenti, et saaks särada eredamalt, sest lõpuks võidame sellest kõik. Aitäh TMW korraldajatele, et olete 16 aastaga muutnud festivali nii tähelepanuväärseks.»

4.–6. aprillil toimunud TMW muusikaprogrammis esines 175 artisti 35 maalt Euroopast, Põhja- ja Lõuna-Ameerikast, Ida-Aasiast, Aafrikast, Austraaliast ja Okeaaniast. Euroopa kultuuripealinna Oulu2026, Music Finlandi ja Music & Media Finlandi koostöös esines TMW-il kõigi aegade rekordarv Soome artiste. Samuti astus festivalil üles rekordiline kogus Kanada muusikuid.

Esmakordselt olid festivalil oma kavasid kureerimas teiste seas Euroopa juhtiv klassikalise ja nüüdismuusika esitlusfestival Classical:NEXT, Hollandi agentuur Yugofuturism, NERDS (North European Resonance and Dissonance Society), Eesti Elektroakustiliste Heliloojate Ühing koostöös Läti elektroonilise muusika kontserdikorraldaja Dirty Deal Audioga ja Leedu klubi Opium. Žanriülene programm ulatus pärimusest digipopini, jazzist metalini ja koorimuusikast ambisoonilise 3-D helikogemuseni.

Nimekate välisartistide seas olid Hollandi post-pungi sensatsioon Tramhaus, Prantsuse brutal-popi staar SUN, rahvusvahelise muusikakriitika lemmikust Musta Huone Soomest, Norra indie-souli artist Beharie, Briti nüüdisklassika täht Belle Chen, Kanada soulidiiva Tanika Charles, Leedu maailmanimedest DJ-d ja produtsendid V. ja Manfredas, Läti indie-rocki bänd Sudden Lights, Eesti-Briti dreampopi grupp Night Tapes jpt.

Üle 70 Eesti artisti seas olid folgiuuendajad Mari Kalkun ja Duo Ruut, alternatiivpopi artistid manna, maria kallastu ja Vera Vice, rekordeid murdev NOËP, pungiuuendajad Kalli Talonpoika ja Keskkool, kammerkoor Avis Animi, nüüdismuusika kollektiiv Ludens, kes esitas Madli Marje Gildemanni teost «Osmosis» ja Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambel (EMA) Sven Grünbergi märgiliste teoste kavaga.

Esimest korda annab TMW partner Telliskivi Loomelinnak koostöös Selektor Studioga välja ainulaadse stuudioauhinna TMW 2024 artistile, kes on huvitatud oma uue muusika salvestamisest Telliskivi Loomelinnakus. 

Telliskivi Loomelinnaku asutaja Jaanus Juss: «Kuna Loomelinnakus avas aasta tagasi uksed tipptasemel stuudiokompleks Selektor Studio ning TMW tõi meie õuele muusikailma tõusvad tähed, oli kohe selge, et siin on peidus suur potentsiaal ja võimalus koostööd toetada. Nii sündiski Loomelinnaku stuudioauhind.»

5.–6. aprillil Nordic Hotel Forumis toimunud konverentsi avasid kõnedega president Toomas Hendrik Ilves, Music Estonia tegevjuht Ave Sophia Tölpt ning TMW asutaja ja juht Helen Sildna. Koostöös Eesti muusikaekspordi arenduskontori Music Estoniaga kureeritud konverentsil olid arutlusel Euroopa muusikalinnade poliitikad, märgilisi elavmuusika toimumispaiku ühendava organisatsiooni Liveurope kümme tegevusaastat ning planeedi suurima peo Burning Man fenomen.

Muuhulgas tutvustati Euroopa, Põhja- ja Lõuna-Ameerika ning Ida-Aasia muusikaturge ja Baltimaade klubikultuuri, hinnati koos väliskriitikutega TMW esinejate muusikat ning arutleti Soome-Eesti koostöö üle. Äsja Eesti ettevõttena loodud üleeuroopaline Music Tech Europe esitles koos e-residentsusega uusi koostööformaate.

Konverentsi keskseks sündmuseks oli ülemaailmse soolise võrdõiguslikkuse võrgustiku Keychange mõjuraporti (2018–2023) avalikustamine ja selle uut etappi välja kuulutava manifesti «Rewind and Fast Forward» ettelugemine võrgustiku esindajate ja artistide poolt.

Keychange'i kaasasutajast ÜK ettevõtte PRS Foundationi tegevjuhi Joe Franklandi sõnul seljatas TMW Keychange'i peaeesmärgid juba 2018. aastal, mil saavutati konverentsi kõnelejate seas sooline tasakaal. «TMW jätkab uuenduste lainel kõige mitmekesisema esinejate valiku ja inimkesksema konverentsiga,» kommenteerib Frankland.

TMW konverentsil ja PRO programmis osales üle 1200 muusikatööstuse professionaali üle maailma. Konverentsil esines ligi 170 muusikatööstuse spetsialisti, poliitikakujundajat, ajakirjanikku ja muusikut, nende hulgas R.E.M.-i nõustaja Bertis Downs, britpopi PR-legend Jane Savidge, Burning Mani linnaplaneerimise asejuht Bryant Tan, Tampere Talo tegevjuht Paulina Ahokas, e-residentsuse programmi juht Liina Vahtras, Liveurope peakoordinaator Elise Phamgia, muusikaloolane Joe Muggs, BBC Radio Scotlandi saatejuht Vic Galloway, Bolti president Jevgeni Kabanov ja paljud teised.

Festivali oli kajastamas üle 100 ajakirjaniku, sealhulgas Briti, Soome, Rootsi, Leedu ja Läti riiklikest ringhäälingutest, muusikaväljaannetest Louder, Arts Desk, Songlines, Jazzwise, Beats Per Minute jm.

TMW linnafestival viis päevastele retkedele linna kunsti-, toidu- ja muusikaradadele, avalikele vestlustele, linnalava kontsertidele PoCo popkunstimuuseumist Viru Keskuse ja Burning Mani kunst-mutant-auto Rändava Siilini ning Plaaditurult mitteametliku Kosovo muusikasaatkonna avamiseni.

Järgmine Tallinn Music Weeki festival toimub tuleva aasta 3.–6. aprillil.

TMW 2024 numbrites:

  • 175 artisti 35 maalt
  • 168 konverentsi kõnelejat
  • 1226 PRO delegaati / muusikatööstuse esindajat
  • 28 esitlusõhtut 11 muusikaklubis
  • 37 programmi toimumispaika
  • 18 317 festivalikülastust
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles