Suri jalgpallitäht ja näitleja O. J. Simpson (2)

Kultuuritoimetus
Uuendatud 11. aprill 2024, 18:29
Copy
O. J. Simpson 1990. aastal.
O. J. Simpson 1990. aastal. Foto: Wikimedia Commons

10. aprillil suri 76-aastaselt vähki üks USA kuulsamaid sportlasi, kunagine jalgpallitäht O. J. Simpson. Simpson tegeles ka näitlemisega, astudes muu hulgas koos Leslie Nielseniga üles komöödiafilmide sarjas «Palja relvaga». Simpsonile tõi laiema kurikuulsuse aga 1994. aasta kohtuasi, kui Simpsonit süüdistati oma eksabikaasa Nicole Browni ja tolle sõbra Ron Goldmani mõrvamises. Kohtus mõisteti Simpson paljude hämmastuseks õigeks, kuid 2008. aastal läks Simpson vangi relvastatud röövi eest. Simpson vabastati tingimisi 2017. aastal.

1947. aastal San Franciscos sündinud Orenthal James Simpson ehk O. J. Simpson oli üks oma põlvkonna märgilisemaid jalgpallistaare, kes nimetati juba 1973. aastal NFLi kõige väärtuslikumaks mängijaks. Aastatel 1969–1977 mängis Simpson Buffalo Billsis ja aastatel 1978–1979 San Francisco 49ersis. Terve kümnendi jooksul kogus Simpson jalgpallurina mitmeid auhindu ning oli üks paljulubavamaid mängijaid Ameerikas. 

Spordikarjääri kõrvalt tegeles Simpson ka näitlemisega, astudes 70ndatel üles mitmetes filmides, nende seas «Capricorn One» ning «The Towering Inferno». Kõige paremini mäletatakse teda 1988. aastal alanud paroodiafilmide sarjast «Palja relvaga» («The Naked Gun») Leslie Nielseniga peaosas, kus Simpson kehastas detektiiv Nordbergi. 

1994. aastal haaras kogu Ameerikat aga šokeeriv mõrvalugu, kui surnuks pussitati O. J. Simpsoni eksabikaasa Nicole Brown ning tolle sõber Ron Goldman. Simpson abiellus Nicole Browniga 1985. aastal, paar lahutas aastal 1992, kaks aastat enne Browni tapmist. O. J. Simpson, kes ühtlasi otsustas politsei eest põgeneda, sai mõrvasüüdistuse ning algas 90ndate kõige jälgitum kohtuasi, kui vandekohus pidi otsustama, kas Simpson on kahe inimese tapmises süüdi või mitte.

Televisiooni vahendusel jälgisid kohtuasja rohkem kui pooled ameeriklased. Kui O. J. Simpson mõisteti kohtus õigeks, vaatas kohtuotsuse välja kuulutamist üle 100 miljoni inimese. Kohtuotsus põhjustas ühiskonnas tugevat vastandumist ning vaidlusi, mis on kestnud läbi aastate ning viinud ka ohtrate kohtuprotsessist rääkivate dokumentaalide ning telesarja loomiseni.

O. J. Simpson 2013. aastal.
O. J. Simpson 2013. aastal. Foto: REUTERS / Ethan Miller / Pool / File Photo

O. J. Simpsoni probleemid seadusega ei lõppenud aga 90ndate Ameerikat raputanud mõrvajuhtumiga ning sellele järgnenud kohtuprotsessiga. 2007. aastal juhtis Simpson röövi Las Vegase Palace Stationi kasiinos, mille käigus varastati relva ähvardusel väärtuslikke spordimeeneid. Kaks päeva hiljem ta arreteeriti. Simpsonile ja tema röövis osalenud kaaslastele esitati süüdistus röövi kavandamises, inimröövis, ründamises, röövis ning surmava relva kasutamises. Simpson mõisteti süüdi ja talle määrati 33 aasta pikkune vanglakaristus, millest Simpson pidi kohtuotsuse järgi teenima vähemalt üheksa aastat. 2017. aastal oktoobris vabanes ta vanglast.

2024. aasta aprillis suri Simpson eesnäärmevähki.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles