SAJANDI SUURKUJUD Punnsilmade, lopsaka suu ja nosuninaga närvipundar ja teised diktaatorid

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Hitlerit, Vladimir Putinit ja Stalinit kujutav tänavamaaling Poolas Gdańskis. Kahte neist käsitleb oma viimases raamatus ka Ian Kershaw. 
Hitlerit, Vladimir Putinit ja Stalinit kujutav tänavamaaling Poolas Gdańskis. Kahte neist käsitleb oma viimases raamatus ka Ian Kershaw. Foto: ADAM WARZAWA/EPA/Scanpix

Briti ajaloolane Ian Kershaw vaatleb 20. sajandi Euroopa ajalugu poliitiliste tegelaste kaudu, kes olid tema sõnul sel aastasajal vahel heas, aga enamasti halvas mõttes silmapaistvad.

Tema valitud riigitegelased on kõigile hästi tuntud ajalooõpikutest, aime- ja ilukirjandusteostest, dokumentaal- ja mängufilmidest, keda on analüüsitud lugematus hulgas teadustöödes ning keda tsiteeritakse ja kelle tegevusele tihti viidatakse. Igaüks neist on omaette ikoon või tänapäevase terminiga supersuunamudija, sest sündmuste eesliinil muutsid nad oma maad või isegi maailma.

Kuuest negatiivsemast tegelasest neli – Lenin, Mussolini, Hitler ja Stalin – tegutsesid eelmise sajandi esimesel poolel, aga Francisco Franco ja Josip Broz Tito juba selle teisel ja kolmandal veerandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles