MAAILMAKLASS Eestlased võidutsesid Islandi filmiauhindade jagamisel (9)

Kultuuritoimetus
Uuendatud 15. aprill 2024, 15:25
Copy
«Savvusanna sõsarate» loometiim, keskel Anna Hints.
«Savvusanna sõsarate» loometiim, keskel Anna Hints. Foto: Mathilde Laura Debois

13. aprillil Reykjavíkis toimund Islandi filmiauhindade ehk Eddade jagamisel võitis parima dokumentaalfilmi auhinna Anna Hintsi «Savvusanna sõsarad» ja auhinna parima filmimuusika eest pälvis Tõnu Kõrvits filmi «Teekond emaga» eest.

Islandi režissööri Hilmar Oddsoni kümme nominatsiooni pälvinud mängufilm «Teekond emaga», mis võitis 2022. aastal Pimedate Ööde filmifestivali peapreemia, võitis Islandi filmiauhindadelt kokku üheksa preemiat. Film valmis Eesti kaastootmises produtsendi Marianne Ostrati (Alexandra Film) ja Islandi produtsendi Hlín Jóhannesdóttiri (Ursus Parvus) koostöös.

«Savvusanna sõsarad» valmis Eesti, Prantsusmaa ja Islandi kaastootmises, produtsentideks Marianne Ostrat ja Hlín Jóhannesdóttir. Film oli nomineeritud kuues kategoorias ja võitis parima dokfilmi auhinna. «Savvusanna sõsarad» sai Eddadel kandideerida, kuna Islandi rahvuslikule filmiauhinnale on võimalik esitada ka vähemuskaastootmises valminud filme.

«Savvusanna sõsaratele» on üldse olnud edukas nädalavahetus, sest reedel toimund Eesti filmi- ja teleauhindadel pälvis «Savvusanna sõsarad» neli auhinda, seal hulgas parima dokumentaalfilmi eest. 

Eestiga koostöös valminud Islandi mängufilm «Teekond emaga» oli nomineeritud kümnes kategoorias ning võitis üheksa Edda auhinda, sealhulgas parim mängufilm – produtsent Hlín Jóhannesdóttir, parim režissöör – Hilmar Oddson, parim stsenarist – Hilmar Oddson, parim meespeaosatäitja – Þröstur Leó Gunnarsson ning parim naispeaosatäitja – 88 –aastasena endiselt tegev Islandi kino ja teatri grand old lady Kristbjörg Kjeld. Nomineeritud oli ka filmi eestlasest helirežissöör Matis Rei.

Režissöör Anna Hints loodab, et ilus koostöö Islandiga jätkub ka tulevikus: «Island on olnud mu südames läbi muusika varajasest teismeeast alates ning koostöö Islandiga on olnud nagu koostöö oma sõsarate ja velledega, kellega seob meid ühine loodustaju, sarnane huumorimeel ning sisemine loominguline vabadus. Mu süda laulab tänust ja rõõmust ning tunnen, et oleme osake Islandi filmiperest.»

Helilooja Tõnu Kõrvits on tunnustuse eest väga tänulik: «Musta huumorit täis «Teekond emaga» filmile muusika kirjutamine oli huvitav teekond ka minu jaoks. Islandit ja Eestit seob sügav loodusetunnetus ja -armastus ning ka selles filmis olid võimsad pildid Islandi loodusest. Nautisin väga nende kaadrite muusikasse valamist. Tänan kõiki sõpru-pillimängijaid, EFFK meeskvartetti ja salvestajaid, kes olid mulle abiks.»

Produtsent Marianne Ostrat jagab viljaka koostöö tagamaid: «Island hakkas mind tõmbama 2009. aastal kui värske BFMi magistrina sel maagilisel saarel diplomifilmiga festivalil käisin. Unistust koostööst Islandiga asusin realiseerima kuus aastat tagasi, kui kohtusin produtsent Hlín Jóhannesdóttiriga. Eilne õhtu Reykjavíkis meie kaheksaliikmelise Eesti delegatsiooniga ja kalliste islandlastest kolleegide ja sõpradega oli selle unistuse kulminatsioon ning eestlaste ja islandlaste sarnase maailmataju ja ühisloomingu kaunis triumf.»

Parima dokumentaalfilmi ja parima mängufilmi auhinnad andis õhtu viimastena üle Islandi president Guðni Th. Jóhannesson.

Mõlemad filmid on valminud Eesti produtsendi Marianne Ostrati (Alexandra Film) ja Islandi produtsendi Hlín Jóhannesdóttiri (Ursus Parvus) koostöös. Filmi «Savvusanna sõsarad» peatootja on Alexandra Film ja kaastootja Ursus Parvus ning filmi «Teekond emaga» peatootja on Ursus Parvus ja kaastootja Alexandra Film.

2022. aastal pälvis «Teekond emaga» Pimedate Ööde filmifestivali Grand Prix' auhinna.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles