Tornidünastia: mis ühendab Tallinna teletorni ja Eiffeli torni?

Kultuuritoimetus
Uuendatud 15. aprill 2024, 11:31
Copy
Eiffeli torn, Tallinna teletorn.
Eiffeli torn, Tallinna teletorn. Foto: Brian A Jackson / Shutterstock / Remo Tõnismäe

Tallinna Teletorn annab teada, et Pariisist on tulnud rändnäitus «Eiffel, aina kõrgemale», mis avatakse külastajatele 18. aprillil 2024. Näitus jääb avatuks kuni 30. septembrini 2024.

Selle erakordse sündmuse raames tähistatakse ühe maailma ikoonilisema ehitise, Eiffeli torni, 135. sünnipäeva. Samal päeval kell 15 toimub ka näituse avamine. Avapäeval on kohal ka inseneri ja innovaatori Gustav Eiffeli lapselapselaps, Savin Yeatman-Eiffel.

Näituse avasõnad ütlevad Prantsuse Suursaadik Eestis Emmanuel Mignot, näituse kuraator ja autor Savin Yeatman-Eiffel ja teletorni juhataja Jüri Kriisemann.

Tallinna teletorn kuulub maailma kõrgete tornide föderatsiooni (WFGT) koos Eiffeli torniga. Tegelikult on tornidel ka teisi ühiseid jooni. Mõlemad tornid on vabaduse sümbolid ja toimivad tänaseni ringhäälingu keskustena. Lisaks on Hiiumaa Ristna tuletorn loodud just nimelt Eiffeli ateljees.

Tallinna Teletorni rändnäitus «Eiffel, aina kõrgemale» on täielikult ekraanivaba näitus ja pakub külastajatele võimalust saada osa ajaloolisest võidujooksust, avastades üheskoos Eiffeli torni loomise lugu. «Gustave Eiffel oli innovaator, kes ehitas konkurentidest kiiremini ja soodsamalt. Samas oli ta ka hea ärimees, kes isikliku raha eest ehitatud Eiffeli tornile tehtud kulutused teenis piletite müügist tagasi juba esimese aastaga. Kui 135 aastat tagasi oli inimkonna ehitiste ülemiseks piiriks 300 meetrit, siis praeguseks on see lagi «ainult» 700 meetri võrra kasvanud,» ütles Jüri Kriisemann, viidates samuti WFGTsse kuuluvale Dubais asuvale Burj Khalifale.

Näitus koosneb 12 stendist, mis tutvustavad Gustave Eiffeli esimesi töid ning need paneelid on paigutatud teletorni erinevatele korrustele. Külastajad saavad võtta aega, olla kohal ja seigelda ca 50 minutiks ajas tagasi, avastades insenerikunsti, mis muutis igaveseks maailma.

«Seda näitust planeerides oleme lähtunud keskkonna jalajäljest. Ekspositsooni esitlus ei vaja lisa elektrit või tehnilisi vahendeid. Green Key ökomärgise omanikuna arvutame näituse lõppedes välja ka selle kestlikkuse jalajälje vastavalt muuseumitele välja töötatud metoodikale,» sõnas Jüri Kriisemann.

Selleks, et Eiffeli torni loomise lugu jõuaks ka vaegnägijateni, on näitusele loodud ka kirjeldustõlge, mis on saadaval teletorni kassas.

Tallinna teletorn on äärmiselt tänulik võimaluse eest sellist auväärset näitust võõrustada ning kutsub kõiki huvilisi osa saama ajaloolisest rännakust, kus avastatakse üheskoos Eiffeli torni loomise lugu. Juba muistsed Pirita inimesed ütlesid: «Enne kui lähed Eiffeli torni külastama, käi ära teletornis!»

Tallinna teletorn on ringhäälingu saadete edastamiseks ehitatud hoone, mida omas ja haldas telekommunikatsiooni teenuseid pakkuv ettevõte AS Levira. 2009. aasta septembris lõi AS Levira Sihtasutus Tallinna teletorni, kellele anti üle ka teletorni hoonestusõigus. SA Tallinna Teletorn eesmärk on kvaliteetsete turismi-, kultuuri- ja vaba aja teenuste pakkumine ning teletorni turundamine rahvusvahelise vaatamisväärsuse ja elamusturismi sihtkohana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles