Noarünnakus silma kaotanud menukirjanik: arvasin, et olen suremas

Kultuuritoimetus
Uuendatud 15. aprill 2024, 17:54
Copy
Pärast romaani «Saatanlikud värsid» ilmumist 1988. aastal pidi Salman Rushdie ennast kümme aastat varjama ning on pärast seda korduvalt mõelnud, et ühel päeval võib keegi esinemise ajal publikus püsti tõusta ning ta ära tappa. Lõpuks seda üritatigi teha.
Pärast romaani «Saatanlikud värsid» ilmumist 1988. aastal pidi Salman Rushdie ennast kümme aastat varjama ning on pärast seda korduvalt mõelnud, et ühel päeval võib keegi esinemise ajal publikus püsti tõusta ning ta ära tappa. Lõpuks seda üritatigi teha. Foto: PA Wire / PA Images / Scanpix

Kaks aastat on möödunud sellest, kui Bookeri auhinnaga pärjatud kirjanik Salman Rushdiet tabas ootamatu rünnak: esinemise käigus ründas teda ootamatult noaga relvastatud mees ning pussitas teda 12 korda. Rünnaku tagajärjel jäi Rushdie ühest silmast ilma. Oma läbielamisest raamatu «Nuga» kirjutanud Rushdie rääkis teose ilmumise eel BBC-le detailselt oma elu õudseimast päevast.

Rushdie kirjeldas, kuidas vahetult pärast kallaletungi tundis ta oma silma rippumas näo küljes nagu keedetud muna. Kirjaniku sõnul vihastab silma kaotamine teda iga päev ning isegi vee valamine klaasi on tema jaoks raskemaks muutunud. «Mäletan, kuidas arvasin, et olen suremas,» meenutas Rushdie. «Õnneks ma eksisin.»

Kirjaniku sõnul kestis rünnak alla poole minuti ning tal ei olnud võimalik ründaja eest kuskile põgeneda. Kallaletung toimus New Yorgi kirjandusüritusel ja ründajaks oli 24-aastane Hadi Matar, kes kohtus ennast süüdi ei tunnistanud. Pärast romaani «Saatanlikud värsid» ilmumist 1988. aastal on Rushdiet üritatud korduvalt tappa, sest moslemite silmis solvas Rushdie romaaniga prohvet Muhamedi ja islami.

Raamatute «Saatanlikud värsid» ning «Kesköö lapsed» autor Rushdie selgitas, et uus raamat «Nuga» andis talle võimaluse juhtunuga võidelda. Rushdie, kes pärast oma kõige vastuolulisema romaani ilmumist pidi ennast kümme aastat varjama, on enda sõnul korduvalt mõelnud võimalusele, et ühel päeval võib avaliku esinemise ajal keegi publikust püsti tõusta ja teda ootamatult rünnata. «Oleks absurdne, kui ma ei oleks seda kordagi kahtlustanud,» kostis Rushdie uues intervjuus.

Üllatavalt tunnistas Rushdie, et tal oli sellisest rünnakust kaks päeva enne mõrvakatset olnud halb unenägu, kuid Rushdie otsustas siiski esineda, kuna tegemist oli kõigest unenäoga. «Mõtlesin, et see oli ju lihtsalt unenägu ja mulle makstakse esinemise eest hästi. Ja kõik on juba pileti ostnud. Tundsin, et pean minema,» kirjeldas kirjanik esinemisele eelnenud mõttekäiku.

Salman Rushdie autobiograafiline raamat «Nuga» ilmub aprillis poeriiulitele.
Salman Rushdie autobiograafiline raamat «Nuga» ilmub aprillis poeriiulitele. Foto: Raamatukaas
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles