Suri Ameerika kunstnik, kes murdis naiskunstnike ja mustanahaliste ees barjääre

Kultuuritoimetus
Uuendatud 15. aprill 2024, 21:12
Copy
Faith Ringgold
Faith Ringgold Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin/Scanpix

Faith Ringgold, auhinnatud autor ja kunstnik, kes murdis mustanahaliste naiskunstnike ees barjääre ning sai kuulsaks oma rikkalike värvide ja detailirohkete tekkide poolest, mis ühendasid maali, tekstiili ja jutuvestmist, suri 93-aastasena, vahendab AP.

Ringgoldi väga isiklikke kunstiteoseid võib leida era- ja avalikest kogudest üle kogu riigi ja mujalgi, alates Smithsoniani riiklikust Ameerika kunstimuuseumist kuni New Yorgi moodsa kunsti muuseumini. 

Ringgoldist, kes asutas 1971. aastal mustanahaliste naiste kunstnike kollektiivi Where We At, sai ühiskonnaaktivist, kes protesteeris sageli mustanahaliste ja naiskunstnike esindatuse puudumise vastu Ameerika muuseumides.

«Minust sai feminist, sest ma tundsin vastikust, et naisi tõrjuti kunstimaailmas,» rääkis ta 2019. aastal The New York Timesile. «Hakkasin seda vaatenurka ka oma töödesse lisama, keskendudes eelkõige mustanahalistele naistele, orjadele ja seksuaalsele väärkohtlemisele.»

Kuigi Ringgoldi teosed käsitlevad sageli rassi ja soo küsimusi, on nende pärimusest inspireeritud stiil elav, optimistlik ja kerge ning meenutavad Ringgoldi sõnul sageli sooje mälestusi elust Harlemis.

Faith Ringgoldi teos «The Flag is Bleeding #2» (1997)
Faith Ringgoldi teos «The Flag is Bleeding #2» (1997) Foto: LEILA MACOR/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles