LOOMING JA ASTA PÕLDMÄE Äkki me oleme tegelased mõne jumala unenäos?

Aarne Ruben
, kirjanik ja kriitik
Copy
Foto on tehtud 4. juunil 2021, kui kirjanik Asta Põldmäe sai president Kersti Kaljulaidilt riikliku teenetemärgi. 4. aprillil sai teenekas toimetaja, kirjanik ja kirjandusloolane 80-aastaseks.
Foto on tehtud 4. juunil 2021, kui kirjanik Asta Põldmäe sai president Kersti Kaljulaidilt riikliku teenetemärgi. 4. aprillil sai teenekas toimetaja, kirjanik ja kirjandusloolane 80-aastaseks. Foto: Mihkel Maripuu

Asta Põldmäe on kirjutanud raamatu, millest osa on krüptiline, aga osa kõnetab elanikkonna väga laiu gruppe. Autori sõnavara on erakordselt avar, ajaloolisi sündmusi on ta hoolega läbi mõelnud.

Asta Põldmäe on aastakümnete jooksul olnud mentoriks paljudele praegustele kirjanikele, isiksuseti on tema mõju olnud erinev. Enne teose juurde asumist vaatlemegi tema karjääri.

Asta Põldmäe töötas Loomingus kirjandustoimetajana juba Andres Langemetsa ajal. Kuigi Looming on lihtsalt Eesti Kirjanike Liidu ajakiri, on seda läbi aegade tehtud eri kombel. Kaheksakümnendatel hiilgas Loomingu ümber kuldne pehme sära nagu jõulukaardil. Langemetsa juhtimisel võisteldi siis Vikerkaarega, kes ühiskonnas suudab tõdesid kõvemini ütelda. Hoolimata Langemetsa ja tema tiimi ponnistustest, võitsid «ajaloo lakuunide» täitmisel ikkagi Rein Veidemann ja tema Vikerkaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles