SAVVUSANNA VELLED Anna Hints põrutab uhiuue filmiga Cannes'i (2)

Kultuuritoimetus
Uuendatud 18. aprill 2024, 15:18
Copy
«Sannapäiv» on esimene Eesti film, mis eksklusiivsesse ja ülitiheda konkursiga «Kriitikute nädala» eriprogrammi valiti.
«Sannapäiv» on esimene Eesti film, mis eksklusiivsesse ja ülitiheda konkursiga «Kriitikute nädala» eriprogrammi valiti. Foto: Filmikaader

Režissööride Anna Hintsi ja Tushar Prakashi uus lühimängufilm «Sannapäiv» valiti esilinastuma Cannes’i filmifestivali La Semaine de la Critique’i («Kriitikute nädal») eriprogrammis. Suitsusauna intiimses rüpes meestevahelisi suhteid vaatlev «Sannapäiv» on esimene Eesti film, mis eksklusiivsesse ja ülitiheda konkursiga eriprogrammi «Kriitikute nädal» valiti.

Lühimängufilm «Sannapäiv» valmis Anna Hintsi ja Tushar Prakashi ühise loominguna. Anna Hintsi sõnul on suitsusaun jätkuvalt inspireeriv keskkond, kus inimestevahelisi suhteid vaadelda: «Kui «Savvusanna sõsarad» viis meid naiste maailma, siis «Sannapäiv» viib meid meeste maailma ning puudutab lähedust meeste vahel. «Kriitikute nädal» on fantastiline võimalus. See, et kino sünnimaa kriitikud näevad selles lühikeses poeetilises filmikeses värskust ja omapära, rõõmustab väga ning annab julgust oma asja edasi ajada.»

Režissöör Tushar Prakashi jaoks on «Sannapäiv» isiklikult puudutav film: «Olen lapsepõlvest saati heidelnud traditsiooniliste piirangutega ja survega olla tugev mees. Lühimängufilm «Sannapäiv» uurib neid salajasi teemasid, mis peituvad jõulisuse ja mehelikkuse loori taga – omamoodi on see jätk teemadele, millest rääkis ka meie dokumentaalfilm «Eesti mees». Mul on au esilinastada filmi Cannes'i rahvusvahelise publiku ees. Minu jaoks on sügavalt liigutav, et midagi nii kohalikku ja isiklikku resoneerub nii globaalsel tasandil.»

«Sannapäiva» meeskond.
«Sannapäiva» meeskond. Foto: Gabriela Urm

Produtsent Johanna Maria Paulsoni sõnul on «Sannapäiva» esilinastumine «Kriitikute nädala» raames erakordne sündmus: «Meil on suur au näidata filmi festivalil, kust on varem tuule tiibadesse saanud filmimaailma ühed tunnustatumad autorid. «Sannapäiva» võtted toimusid möödunud suvel Võrumaal, kus meie väike võttemeeskond ja näitlejad põimusid kohaliku kogukonnaga, mis muutis kogu protsessi tavapärasest erinevaks ning eriliseks. Suurel osal selle filmi tegijatest on lähedane side Lõuna-Eestiga ning filmis kõlavad nii eesti kui ka võro keel. Anna ja Tushari kaasloominguna sündis õrn ja piirideüleselt mõistetav lühifilm, mida rikastavad ainult Eestile omased elemendid,» lisab Paulson.

Eesti Filmi Instituudi juht Edith Sepp: «Cannes'i filmifestival on suurepärane võimalus teha Eesti filmitegijad Anna ja Tushar rahvusvaheliselt nähtavaks ning seeläbi jõuliselt kogu meie filmindusele tähelepanu tõmmata. Puhas rõõm Eesti filmi jätkuva edu üle!»

«Sannapäiv» viib vaataja Vana-Võromaa suitsusauna pimedasse ja intiimsesse ruumi, koos meestega, kellel on seljataga pikk ja väsitav tööpäev. Saunakombestiku vältel hakkab meeste karmi pealispinna alt kumama vaevumärgatavat ja salajast igatsust läheduse järele.

Filmi «Sannapäiv» stsenaristid ja režissöörid on Anna Hints ja Tushar Prakash. Pildil mehed, keda filmis näeb.
Filmi «Sannapäiv» stsenaristid ja režissöörid on Anna Hints ja Tushar Prakash. Pildil mehed, keda filmis näeb. Foto: Filmikaader

Filmi «Sannapäiv» stsenaristid ja režissöörid on Anna Hints ja Tushar Prakash. Produtsendid on Johanna Maria Paulson ja Evelin Penttilä (Stellar Film), operaator Ants Tammik, kunstnik Inga Vares, monteerija Emeri Abel ja helirežissöör Tanel Kadalipp. Filmis mängivad peaosades Agur Seim ja Rasmus Kaljujärv. Kõrvalosades astuvad üles Olev Pant, Karep Rutov, Tarmo Lõiv, Priit Bulin, Marianne Kütt, Marin Mägi-Efert, Kaja Solom, Liina Prii.

1962. aastal Prantsuse filmikriitikute liidu loodud kriitikute nädal on osa Cannes'i filmifestivalist keskendudes noorte filmitalentide avastamisele. Selle raames linastuvad nii täispikad kui ka lühifilmid, mille autorid on värsked filmimaailma talendid.

Film «Sannapäiv» konkureeris 2150 «Kriitikute nädalale» esitatud lühifilmiga ning valiti kolmest filmist koosnevasse eksklusiivsesse erilinastuse programmi. «Kriitikute nädala» erilinastuse fookus on režissööridel, kellel erinevalt võistlusprogrammis osalejatest on juba täispika filmi kogemus. Cannes’i filmifestivali «Kriitikute nädalalt» on oma karjääri alustanud sellised tänaseks tuntuks saanud režissöörid nagu näiteks Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Kar-wai, Guillermo del Toro, François Ozon, Andrea Arnold, Alejandro González Iñarritu, Leos Carax ja Gaspar Noé.

Eesti filmidest on varem Cannes’i filmifestivali raames linastunud Rao Heidmetsa animafilm «Papa Carlo teater», Peeter Simmi mängufilm «Inimene, keda polnud» ja Kadri Kõusaare mängufilm «Magnus». Lisaks linastus Eesti vähemuskaastootmises valminud film «Kupee nr 6» Cannes’i võistlusprogrammis 2021. aastal.

Filmi «Sannapäiv» valmimist toetasid Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital, Tartu filmifond ja LoovEuroopa MEDIA. Film «Sannapäiv» esilinastub 15–23. mail Prantsusmaal Cannes’i filmifestivali raames toimuva La Semaine de la Critique programmis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles