SKANDAAL Kus tema sõrmed on? Populaarne dokfilm esitab töödeldud fotosid tõe pähe

Kultuuritoimetus
Uuendatud 19. aprill 2024, 14:16
Copy
Krimifännidest Netflixi tellijad avastavad järjest, et dokfilmis «Mida Jennifer tegi» võivad olla fotod Jennifer Panist töödeldud.
Krimifännidest Netflixi tellijad avastavad järjest, et dokfilmis «Mida Jennifer tegi» võivad olla fotod Jennifer Panist töödeldud. Foto: Netflix

Voogedastusteenus Netflix on sattunud tehisaru-skandaali, sest platvormile hiljuti ilmunud krimidokumentaalist on vaatajad tuvastanud tõenäoliselt tehisaruga töödeldud pildid, vahendab The Independent.

Dokumentaalfilm «Mida Jennifer tegi» räägib šokeeriva krimiloo 24-aastasest Kanada neiust Jennifer Panist, kes mõisteti eluks ajaks vangi oma vanemate mõrva tellimise tõttu. Kui vanglakaristuse täitma hakkamisest möödub 25 aastat, avaneb naisel võimalus saada tingimisi vabastatud. 

Filmis näeb intervjuud Pani keskkooliaegse sõbra Nam Nguyeniga, kes meenutab Jenniferi kui heatujulist, õnnelikku, enesekindlat ja väga südamlikku inimest. Nguyeni sõnade saateks kuvatakse fotosid, millel Pan rõõmsasti poseerib, näidates sõrmedega rahumärki ning keelt. Pani kujutavaid fotosid lähemalt uurides on aga näha, et tema vasakul käel paistabki olevat ainult kaks sõrme. Teisel käel paistab tal puuduvat väike sõrm.

Need tähelepanekud avaldas esimesena tehnoloogiaportaal Futurism. Tihti annavad just käelabad esimese vihje sellest, et pilte on töödeldud, sest just käsi on keeruline tehisaruga genereerida või muuta. Netflix pole selgitavaid kommentaare andnud, ent kui dokumentaalis kujutatud fotosid on tõepoolest digitaalselt manipuleeritud, on see äärmiselt ebaaus dokfilmi tegijate võte ning seetõttu ongi dokfilmi ümber lahvatanud skandaal. Eriti silmas pidades, et krimilood on Netflixi tellijate seas äärmiselt populaarsed.

Jennifer Pan on praegu 37-aastane. Eluaegne vanglakaristus määrati ka kolmele mehele, kelle Pan palkas oma vanemaid tapma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles