Tehnoloogiline ime või apsakas? Ilmus esimene eestikeelne AI-album

Kultuuritoimetus
Copy
AI-lugude kogumik «luba las laulan su juustesse tuult».
AI-lugude kogumik «luba las laulan su juustesse tuult». Foto: Albumi Kaanepilt

Ilmavalgust nägi ajaloo esimene tehisintellekti loodud eestikeelne muusikaalbum. Kogumik «luba las laulan su juustesse tuult» koondab ühtteist unenäo-popi ja triphopi radadel kulgevat pala, mille viisid ja seaded on inimjuhendamisel loonud tehisaru ning mille lüürikana on kasutatud möödunud paarikümne aasta jooksul kirjutatud, kuid trükimustast puutumata jäänud luulet. Kõik lood on sisse mänginud ja laulnud tehisintellekt.

«Inimkond on AI-revolutsiooni võtnud vastu teatud võõristuse ja pelgusega, mis meenutab kangesti ajaloos korduvalt varemgi toimunut – näiteks fotokaamerate, sõiduautode, arvutite, interneti või mobiiltelefonide saabudes. Usun, et nagu alati, maailm lihtsalt muutub – ei paremaks, ei halvemaks – ning kas korjame neist muutustest üles hea ja ilusa või vastupidise, on juba meie endi kätes. Paradoksaalsel kombel võib tehisaru hoopis tuua meie ellu tagasi need inimlikud tunded ja väärtused, mis tänapäevainimestes kaduma kippumas. Nii on ka «luba las laulan su juustesse tuult» kui ajatu lend läbi nostalgiliste, igatsevate ja unistavate tundmuste,» kommenteerib laulusõnade autor ning albumi kokkupanija Tarmo Sikk.

Tarmo Sikk on Võnge festivali asutaja ja eestvedaja ning reklaamiagentuuri Tabasco loovjuht/reklaamilooja, kes pärjatud enam kui 50 kohaliku ja rahvusvahelise loovusauhinnaga.

Albumi masterdas Marek Tammets, keda teatakse näitleja ja muusikuna ning kes varjub viimases rollis pseudonüümi Van Tammets taha.

Kuula, kuidas kõlab eestikeelne AI-album:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles