SUURED MÜÜGINUMBRID Udune Eesti maastikumaal püstitas Vernissage'i kevadoksjonil rekordi

Kultuuritoimetus
Copy
Vernissage'i 2024. aasta kevadoksjonil püstitas müügirekordi Aili Vindi maal «Mägiaas udus».
Vernissage'i 2024. aasta kevadoksjonil püstitas müügirekordi Aili Vindi maal «Mägiaas udus». Foto: Maal

Lõppenud nädalavahetusel toimus Vernissage'i kunstigalerii kahepäevane kevadoksjon, mille ajal müüdi ulatuslikus koguses Eesti kunsti. Hinnarekord tõusis sel korral 65 000 euroni ja selle pälvis üks 1978. aastal valminud maal.

Kahepäevane oksjon jaotati vanema kunsti klassika oksjoniks ning moodsa kunsti klassika oksjoniks. Mõistagi jõuti kõige suuremate müüginumbriteni 21. aprillil toimunud vanema kunsti klassika oksjonil, kus näiteks Adamson-Ericu 1927. aasta õlimaal «Saint-Servani maastik» müüdi 44 000 euroga. Teose alghinnaks oli 30 000 eurot. «Teose loomise aasta – 1927 – oli kunstniku jaoks ka omamoodi maamärgiks. Just siis hakkas ta kasutama kunstnikunime Adamson-Eric, astus Eesti Kujutavate Kunstnike Keskühingu liikmeks ning hakkas esinema suurtel näitustel Pariisis,» on kirjutanud Triinu Soikmets.

Adamson-Ericu «Saint-Servani maastik».
Adamson-Ericu «Saint-Servani maastik». Foto: Maal

18 500 euroga müüdi Richard Uutmaa teos «Saaremaa maastik» (1973), Oscar Kallise «Kalevipoeg mõõgaga» (1912) läks 12 000 euro eest.

Hinnarekordi tegi aga Aili Vindi «Mägiaas udus», mis müüdi moodsa kunsti klassika oksjoni ajal tervelt 65 000 euro eest. Elavad naiskunstnikud on eriliselt hinnas. «Aili Vindi opkunst, sensuaalne ja naiselik graafika ning meremaalid on teada-tuntud, kuid kõnealune maastik tõuseb nende taustal eristuvana esile. Mõneti läheneb ta selle motiiviga oma abikaasa Toomas Vindi maastikele, kuid käekiri ja koloriit on siiski hoopis teistsugune – pehme, mahe ja udune,» kirjeldab Triinu Soikmets rekordi püstitanud teost.

Rein Siimu ja Ludmilla Siimu «Seltskond».
Rein Siimu ja Ludmilla Siimu «Seltskond». Foto: Maal

Muljet avaldav summa käidi välja ka Rein Siimu ja Ludmilla Siimu 1974. aasta maali «Seltskond» eest, mille müügihinnaks kujunes 49 000 eurot.

Suurema osa ostetud maalide müügihinnaks kujunes 1000 kuni 4000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles