SURM KIRJANDUSE LÄBI Prantsuse rahvusraamatukogu eemaldab riiulitelt mürgised raamatud

Kultuuritoimetus
Copy
Prantsuse rahvusraamatukogu
Prantsuse rahvusraamatukogu Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes/Scanpix

Prantsuse rahvusraamatukogu paneb karantiini ajaloolised raamatud, mis arvatavasti on kaetud arseeniga, vahendab The Guardian. Arvatakse, et ohtlik aine katab vähemalt nelja 19. sajandist pärit raamatut, mille smaragdrohelistest kaantest tuvastati aine jääke.

Raamatukogu teatas neljapäeval, et Suurbritannias trükitud raamatute käitlemine põhjustaks tõenäoliselt vaid väikest kahju, kuid raamatukogu on siiski otsustanud raamatud edasiseks analüüsiks riiulitelt eemaldada. 

«Oleme pannud need raamatud karantiini ja väline labor analüüsib neid, et hinnata, kui palju arseeni igas köites on,» seisab avalduses. 

Arseeniga kokku puutunud raamatud avastati pärast seda, kui USA teadlased avastasid, et kirjastajad kasutasid 19. sajandil kemikaali raamatuköidete värvimiseks. Arseeni sisaldavaid rohelisi pigmente nimetati Saksamaal sündinud keemiku järgi Pariisi roheliseks, smaragdroheliseks või Scheele roheliseks.

Prantsuse raamatukogu leidis, et selle enam kui 16 miljonist köitest koosnev kogu sisaldab vähemalt nelja raamatut. Nende hulgas on kaks 1855. aastal ilmunud Edward Hayesi raamatu «The Ballads of Ireland» köidet, Henry Stanley kakskeelne rumeenia luule antoloogia aastast 1856 ja Kuningliku Aiandusühingu raamat aastatest 1862–63.

WHO hoiatab, et pikaajaline kokkupuude anorgaanilise arseeniga või põhjustad nii nahkakahjustusi kui ka nahavähki, kuid hoiatus puudutab peaasjalikult kokkupuudet arseeniga joogivee või toidu kaudu. Kas arseen või mulle mürgine ka kokkupuutel (ajalooliste) esemetega, ei ole kindel. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles