Maarja Kangro jahmatav dokumentaalromaan jõuab sügisel Rakvere Teatri lavale

Kultuuritoimetus
Uuendatud 2. mai 2024, 13:01
Copy
«Klaaslapse» autor Maarja Kangro.
«Klaaslapse» autor Maarja Kangro. Foto: Rakvere teater / Kristo Kruusmann

Rakvere teatris algasid 85. juubelihooaja esimese uuslavastuse «Klaaslaps» proovid. 2016. aastal ilmunud samanimeline dokumentaalromaan raputas oma siiruse ja otsekohesusega, puudutades teemasid, millest keegi ei söandanud valju häälega rääkida.

Dramatiseerija ja lavastaja Urmas Lennuki sõnul teos lausa karjus lavalepääsu järele. «Maarja Kangro romaan pole kirja pandud siidkinnastes. Ta ei kisu midagi alasti, vaid lihtsalt jätab selle peitmata, mida on tegelikult meil kõigil vaja teada. See kõik on elu osa ja me peame lihtsalt sellega koos elama. Sama siiralt ja ausalt ning haletsuseta, nagu autor seda oma romaanis teeb,» lausus Lennuk. 

Ta lisas: «Elu ei muutu sellest ilusamaks, kui me ta meigiga katame, lokid pähe rullime ja pilgu kõrvale pöörame.»

Maarja Kangro leiab, et vahepeal on ühiskonnas paljugi muutunud ja romaanis käsitletavatel teemadel saavad traumaatilise kogemusega inimesed juba julgemalt rääkida. «Ma ise tunnen, et see on juba kellegi teise lugu, see on nagu väljaspool mind. Raske öelda, kas see kogemus oleks täna rohkem minuga, kui ma poleks seda kirjutanud, või oleks ta ajaga niikuinii lahtunud, aga nüüd on «Klaaslaps» täiesti eraldiseisev kirjatükk ja elab oma elu. Mina võin teda täna uudistava pilguga kõrvalt vaadata,» rõõmustas Kangro romaani lavale jõudmise üle.

Osades Jaune Kimmel, Imre Õunapuu ja Madis Mäeorg.

«Klaaslaps» esietendub Rakvere teatri väikeses majas 13. septembril 2024.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles