ARVO IHO 75 Sügav kummardus sünnipäeva tähistavale režissöörile

Kultuuritoimetus
Copy
Filmilavastaja ja operaator Arvo Iho.
Filmilavastaja ja operaator Arvo Iho. Foto: Sander Ilvest / Postimees

21. juunil tähistab hinnatud Eesti filmilavastaja ja -operaator Arvo Iho oma 75. sünnipäeva. Suure aastapäeva tähistamiseks toimub kinos Artis retrospektiiv, mis alustas 24. aprillil legendaarse Andrei Tarkovski filmiga «Stalker» ning jätkub juba sellel neljapäeval 1990. aasta draamaga «Ainult hulludele ehk halastajaõde».

Filmi «Ainult hulludele ehk halastajaõde» tegevus toimub 80. aastate lõpul ühes Eesti väikelinna haigla traumaosakonnas, kus õde Rita üritab taastada enesetapukatse järel elurõõmu kaotanud noormehe usku endasse. Ta kingib mehele ühe öö täis õrnust ja armastust, kuid tema headus ei jää märkamatuks ning kaaskolleegide kadedus ja kibestumine paisuvad ohtlikuks kättemaksuks, mis toob kaasa traagilised tagajärjed. Lugu avab keeruliste inimsuhete ja sisemise vabaduse teemat, paljastades kõrvalseisjate karistamatut sekkumist meie ellu.

Kaader filmist «Ainult hulludele ehk halastajaõde».
Kaader filmist «Ainult hulludele ehk halastajaõde». Foto: Pressifoto

Järgmise nädala neljapäeva, 16. mai õhtul, linastub Leida Laiuse ja Arvo Iho koostöös valminud draama «Naerata ometi». Silvia Rannamaa teose «Kasuema» ainetel vändatud linateos on haarav psühholoogiline draama lastekodulastest ja nende vanemate vastutusest laste saatuse eest. Film näitab, kuidas kõigist raskustest hoolimata on võimalik säilitada endas inimlikkus.

Film pälvis väga laia tähelepanu ning võitis mitu olulist auhinda, sealhulgas peapreemia 1986. aasta üleliidulisel filmifestivalil ja UNICEFi auhinna Berliini filmifestivalil 1987. aastal. 2012. aastal valmis filmi restaureeritud versioon – seda nüüd suurelt ekraanilt näebki!

«Naerata ometi» linastus viimati eelmisel aastal 26. märtsil, kui režissöör Leida Laius oleks saanud 100-aastaseks. Tallinna Kesklinna valitsus ja kino Artis meenutasid filmilavastaja Leida Laiust mälestuspingi avamisega Tallinnas Lembitu pargis ja eriseansiga, kus olid kohal näitlejad ja kaaslavastaja Arvo Iho.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles