Tehke ise oma laulupidu!

Jaanus Kann
, Eesti Muusikaõpetajate Liidu juhatuse esimees
Copy
Ühendkoor ei ole lihtsalt hulk inimesi koos laulmas, sedastab loo autor. Pildil Pärt Uusberg Estonias koore juhatamas.
Ühendkoor ei ole lihtsalt hulk inimesi koos laulmas, sedastab loo autor. Pildil Pärt Uusberg Estonias koore juhatamas. Foto: Rene Mitt/Laulu- ja Tantsupeo SA

Möödunud pühapäeval kandsid valitud kollektiivid Estonia kontserdisaalis koorijuhtidele ette kogu 2025. aasta laulupeo põhikontserdi kava.

Peo pealkirjaks valitud «Iseoma» viitab nii piirkondlikele kui ka individuaalsetele omapäradele, millest ühiselt tegutsedes võimas tervik tekib. Teema fookus on kahtlemata aktuaalne, sest individuaalseid erisusi ja iseomaseid valikuid on viimasel ajal järjest rohkem väärtustatud, samas seda, et individuaalsus ei pea tähendama individualismi, vaid võib olla ka vundamendiks kogukondlikule tugevusele, me veel liiga hästi ei taipa.

Ühendkoor ei ole lihtsalt hulk inimesi koos laulmas. Kõigepealt peab iga laulja leidma harmoonia iseendas, seejärel oma häälerühmas, seejärel oma kooris, siis kooriliigis ja alles siis tekib ühendkoor. Samamoodi ei ole ühiskond lihtsalt hulk inimesi üksteise läheduses elamas, vaid ühiskonna nimel peavad need inimesed eri tasanditel harmooniat otsima. Et siis sellest harmooniast isiksustena tugevamaks saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles