Tehisaru avastas Renoiri ja Monet' maalide kohta midagi šokeerivat (1)

Kultuuritoimetus
Uuendatud 8. mai 2024, 14:07
Copy
Geniaalne Pierre-Auguste Renoir on üks jäljendatumaid maalikunstnikke. Tuleb välja, et netioksjonil võib liigagi kergesti sattuda võltsingu otsa.
Geniaalne Pierre-Auguste Renoir on üks jäljendatumaid maalikunstnikke. Tuleb välja, et netioksjonil võib liigagi kergesti sattuda võltsingu otsa. Foto: Photo by MIGUEL MEDINA / AFP / Scanpix

Kunstiteoste autentsuse määramise eksperdi Carina Popovici sõnul on hakatud rakendama tehisaru, et tuvastada võltsitud maale, mida esitletakse suurkujude tõelise loomingu pähe. Tuleb välja, et veebioksjonitel ei tasu riskida Monet' maali ostmisega, sest suure tõenäosusega saad oma seinale lihtsalt imitatsiooni. 

Tehisaruga on järjest tuvastatud tervelt 40 võltsitud maali. eBays pandi näiteks kalli hinna eest müüki võltsingud, mida esitleti Monet' ja Renoiri ehtsate maalidena. Algoritm uuris veebisaidil müüdavaid kunstiteoseid ning tuvastas, et suure tõenäosusega ei ole tegemist ehtsate maalidega.

«Me laadisime mõned pildid alla ja avastasime, et internet kihab võltsingutest. Peaaegu ükski analüüsitud teostest ei osutunud ehtsaks. See on kindlasti ainult jäämäe tipp,» selgitas Popovic.

eBays veebioksjonilt ei tasu väärtuslikku klassikalist kunsti osta, sest tehisaru hinnangul on peaaegu kindlasti tegemist võltsinguga.
eBays veebioksjonilt ei tasu väärtuslikku klassikalist kunsti osta, sest tehisaru hinnangul on peaaegu kindlasti tegemist võltsinguga. Foto: eBay

Tehisaru poolt võltsinguks tunnistatud teoste hulka kuulusid 600 000 dollari suuruse alghinnaga müüki pandud Monet' maal «Mets ojaga» ning Renoiri teos Claude Renoirist, mille alghinnaks oli määratud 165 000 dollarit.

Teosed olid müügil eBays, kuigi e-kaubandusega tegelev ettevõte keelab oma kodulehel rangelt võltsingute ja illegaalsete koopiate müümise. Kui Guardian müüjaga ühendust võttis, eemaldati Renoiri maali kuulutus veebilehelt, kuid Floridas elav müüja väitis Guardianile privaatsõnumis, et tema võltsinguid ei müü.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles